Перед виборами українцям знову пообіцяли збільшити пенсії

Перед виборами українцям знову пообіцяли збільшити пенсії
Кабмін планує осучаснити нинішні пенсії, зробивши їх перерахунок відповідно до зростання середньої зарплати в країні, за наявності коштів у Пенсійному фонді.

Урядовим законопроектом пропонується робити автоматичний перерахунок кожні два роки пенсійних виплат працевлаштованим пенсіонерам, який буде враховувати дані персоніфікованого обліку, пише "Комерсант-Україна".

У профільному законі також вперше буде прописано поняття "осучаснення" пенсійних виплат залежно від темпів зростання середньої зарплати. Це необхідно для створення "рівних умов розрахунку пенсій незалежно від року їх призначення". Таке підвищення пенсій проводилося й раніше, але нерегулярно.

У травні 2012 року уряд осучаснив пенсійні виплати, виходячи з зарплатної бази 2007 року, назвавши це "соціальними ініціативами президента". Раніше перерахунок проводився урядом Юлії Тимошенко в 2008 році за рівнем зарплат 2006 року. Цього року на осучаснення з держбюджету направили понад 9 млрд грн, через що дефіцит бюджету Пенсійного фонду зріс з 9,7 млрд до 15,3 млрд грн.

Зараз пенсії індексуються з урахуванням зростання мінімальних соціальних стандартів (в цьому році в п'ять разів) і середньої зарплати попереднього року з урахуванням коефіцієнта (не менше 20% зростання зарплати).

"Перерахунок з урахуванням зростання прожиткового мінімуму додає до пенсії 5-10 грн, а осучаснення - значні суми, в середньому 125 грн. Для одного пенсіонера це, може, й небагато, але для 14 млн пенсіонерів - велика сума з бюджету", - пояснила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко.

Зі свого боку, завідуюча відділом соціальної політики Національного інституту стратегічних досліджень Ольга Піщуліна відзначає, що питання осучаснення пенсій підняли виключно через вибори, а прем'єр-міністр дав доручення розробити цей законопроект ще у квітні.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.