Українським пенсіонерам накинуть по 10 гривень

Українським пенсіонерам накинуть по 10 гривень
Народні депутати переглянули механізми призначення та індексації пенсій, які дозволять збільшити виплати пенсіонерам в середньому лише на 10 грн.

Закон вступить в силу з 1 червня, однак перерахунок пенсій імовірний тільки в березні 2014 року, пише "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в Міністерстві соціальної політики.

За словами глави профільного комітету з питань ветеранів, пенсіонерів та інвалідів Валерія Сушкевича ("Батьківщина"), законопроект вирішує лише частину пенсійних проблем, але не вирішує головну - підвищення пенсійних виплат в результаті їх "осучаснення". Зазначимо, що з минулого року пенсії нараховуються виходячи з зарплатної бази 2007 року.

Як пояснив заступник міністра соціальної політики В'ячеслав Коломієць, суть законопроекту полягає в перегляді механізму щорічної індексації пенсій. "У діючу формулу підвищення пенсій поточного року закладено вилучення розміру індивідуального підвищення виплат у минулому році, - каже Коломієць. - Через ці технічні недосконалості розмір пенсії більшості пенсіонерів в 2013 році залишився на рівні минулого року".

За даними Мінсоцполітики, перегляд пенсій торкнеться понад 12 млн громадян, а додаткові витрати бюджету Пенсійного фонду можуть скласти 2,14 млрд грн. "Пропонується мізерне поліпшення того жахливого закону, який діє", - зазначає Едуард Леонов ("Свобода"). За словами депутата Павла Розенка (УДАР), надбавка до пенсії складе всього 10 грн.

В той же час, як повідомила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Лідія Ткаченко, нові норми збільшать зарплатну базу, але основний розмір пенсій, який нараховується за формулою з урахуванням індивідуального страхового стажу та коефіцієнта зарплати, особливо не зміниться - в межах 15 грн. "Більшою мірою відчують підвищення ті, у кого були хороші зарплати і понаднормовий стаж. В першу чергу ті, хто мав великий дохід або спецпенсіонери",- підкреслила експерт.

Варто відзначити, що законопроект передбачає й інші норми, які повинні запрацювати вже через півмісяця. Так, у жінок буде враховуватися до страхового стажу період відпустки по вагітності та пологах, а пенсіонери-військовослужбовці, які перебувають на держутриманні у відповідних закладах для людей похилого віку, зможуть отримувати до 25% пенсійних виплат (зараз мінімальна межа - 20% мінімальної пенсії за віком). Крім того, для дітей-сиріт, які перебувають на держутриманні, пенсія у зв'язку з втратою годувальника буде виплачуватися в повному обсязі, але на особові рахунки в банках.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.