Міністр аграрної політики розповів, скільки витратять аграрії на посівну в цьому році

Міністр аграрної політики розповів, скільки витратять аграрії на посівну в цьому році
У 2013 році на весняну посівну аграрії планують витратити близько 38,6 мільярда гривень, що на 1,3 мільярда більше, ніж минулого року. Що ж стосується використання коштів, то найбільше аграрії витратять на мінеральні добрива – близько 8,3 мільярда гривень.


Також гроші йдуть на закупівлю насіння, паливно-мастильних матеріалів, засобів захисту рослин, техніку, оплату праці тощо. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк в своїй авторській статті для інформаційного агентства УНІАН.

Наразі у більшості регіонів вже складені робочі плани проведення посівної та затверджено графіки проведення весняно-польових робіт. А деяких областях посівна вже стартувала.

"Минулого тижня посівну кампанію розпочали аграрії Миколаївської та Херсонської областей. Станом на сьогодні в них вже засіяно понад 4 тисяч гектарів. Окрім того, в АР Крим вже посіяно більше 30 тисяч гектарів. Розпочати сівбу раніше та в оптимальні агротехнологічні терміни дала змогу тепла та волога погода", - зазначає Міністр.

Для того, щоб посівна розпочалася вчасно в усіх областях Уряд почав підготовку ще на початку року. Це дало змогу забезпечити сільгоспвиробників всім необхідним.

"Сільгоспвиробники інших областей поки готуються до робіт у полі. Зокрема, завершують підготовку насіння, закупівлю добрив та паливно-мастильних матеріалів. Так, на сьогодні вже підготовлено 726,2 тисячі тонн насіння ярих зернових та зернобобових культур (без кукурудзи), або 102% до потреби. А низка областей забезпечені якісним насінням навіть більш ніж на 120%. Це Чернігівська, Житомирська, Хмельницька, Вінницька, Львівська області", - повідомив Микола Присяжнюк.

Що стосується використання коштів, то найбільше аграрії витратять на мінеральні добрива – близько 8,3 мільярда гривень. На сьогодні аграрії вперше за осанні роки на момент початку посівної забезпечені мінеральними добривами на 90%. Зокрема, наразі аграрії накопичили 859 тисяч тонн поживних речовин міндобрив, що на 23% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

"Наближення весняно-польових робіт спричинило подорожчання добрив приблизно на 4% з початку року. Проте попит на поживні речовини став не єдиним фактором збільшення ціни. До цього призвело також подорожчання газу для виробництва мінеральних добрив. Оскільки подорожчання міндобрив відбувається щороку перед посівною, Мінагрополітики заздалегідь рекомендувало сільгоспвиробникам закуповувати добрива ще з осені минулого року, коли на їх вартість не впливав сезонний фактор. Проте, незважаючи на такі значні суми, обійтися без мінеральних добрив неможливо, оскільки їх внесення в ґрунт є необхідною технологічною складовою посівної", - підкреслив очільник відомства.

Міністр також підкреслив, що незважаючи на ціну міндобрив у цьому році низка областей планують збільшити внесення мінеральних добрив майже вдвічі, що сприятиме підвищенню врожайності.

"В цілому за останні роки поступово зростає кількість мінеральних добрив, що вносяться сільгоспвиробниками. Так, у 2010 році в середньому по Україні було внесено54 кгдіючої речовини на гектар, в 2011 –68 кг, в 2012 –80 кг. За попередніми оцінками регіонів, у 2013 році планується внести понад90 кгдіючих речовин на гектар. Так, найбільше планують внести добрив на один гектар аграрії Тернопільщини, Івано-Франківщини та Житомирщини", - підсумував Микола Присяжнюк.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.