Програмісти, вчителі та страхові агенти найдефіцитніші вакансії в Україні

Програмісти, вчителі та страхові агенти найдефіцитніші вакансії в Україні
Аналітики порталу rabota.ua за підсумками першого півріччя 2013 констатують, що найбільш дефіцитними вакансіями в Україні є ІТ-спеціалісти, вчителі та страхові агенти, а також в аграрному і фармацевтичному сегментах ринку.

У першому півріччі 2013 конкурс на одну вакансію, розміщену на порталі rabota.ua, склав 19 осіб на місце. Найнижчий конкурс спостерігався традиційно серед IT-фахівців - всього 5 чоловік на місце.

Ситуація із зростанням попиту і сильним дефіцитом програмістів продовжує поглиблюватися. Вузи не можуть забезпечити достатню кількість програмних розробників, в результаті чого компанії, що працюють у сфері IT, змушені або боротися за студентів цих спеціальностей практично з перших курсів, або переманювати один у одного фахівців з досвідом, навіть мінімальним.

У сфері розробки програмного забезпечення найбільший дефіцит спостерігається, як звичайно, на посади програмістів mobile development, Flash,. Net, Java і web-програмістів.

Крім того, стійкою тенденцією є порівняно невеликий конкурс на вакансії в фармацевтиці, сільському господарстві - по 9 осіб на місце, страхуванні і науці - по 10 осіб на місце.

Ринок праці в фармацевтиці майже завжди був ринком кандидата, і компанії були готові погоджуватися з вимогами досвідчених кандидатів до окладу і соцпакету. Незважаючи на це, останнім часом фармкомпанії стверджують, що медичних представників рекрутувати стає все складніше.

Практично всі аграрні компанії, від великих холдингів до дрібних фермерів, не можуть знайти кваліфіковані кадри для своїх компаній, оскільки випускники аграрних вузів просто не хочуть працювати в селах.

Страхові компанії відзначають частіші проблеми з рекрутингом агентів. Це пов'язано з тим, що, по-перше, існує багато інших місць і можливостей, де при таких же трудовитратах можна заробити більше. Раніше компанії залучали кандидатів підвищенням рівня комісійної винагороди, але тепер цей ліміт практично досяг межі.

По-друге, споживачі страхових послуг все частіше шукають інформацію в Інтернет, і агентам все складніше витримувати конкуренцію з доступністю інформації в мережі. За оцінками експертів, розширення агентської мережі - ключовий напрямок на сьогоднішній день - через кілька років відійде на другий план, поступившись місцем інтерактивним каналах взаємодії з клієнтами з використанням новітніх технологій.

Ще однією сферою, звідки вже давно спостерігається відтік фахівців, стало, на жаль, освіта. При цьому зросла кількість педагогічних працівників старше 55 років, але відчувається дефіцит педагогів до 30 років. Висновок очевидний - молодь не приваблює ця професія.

Варто відзначити, що найбільший конкурс спостерігається на вакансії в юридичній сфері - 53 особи на місце. У першому півріччі 2013 він перевищив конкурс на місце топ-менеджера (37 осіб на місце). Крім того, значний конкурс спостерігався на вакансії в сфері закупівель, бухгалтерії і банків.

ТОП-5 рубрик з найвищим індексом rabota.ua *

Програмісти, вчителі та страхові агенти найдефіцитніші вакансії в Україні


ТОП-5 рубрик з найнижчим індексом rabota.ua *

Програмісти, вчителі та страхові агенти найдефіцитніші вакансії в Україні


* Індекс rabota.ua

Індекс конкуренції rabota.ua - це співвідношення загальної кількості унікальних шукачів (відгукнулися на вакансію і не відгукнулися, але розмістили своє резюме) до загального числа активних вакансій (нових і оновлених) за місяць.

Якщо претендент відгукнувся більш ніж на одну вакансію в рамках спеціальності або більш ніж один раз на одну і ту ж вакансію, то він у цьому індексі враховується все одно як один претендент.

Індекс конкуренції rabota.ua характеризує рівень інтенсивності навантаження на вакантні робочі місця з боку здобувачів-претендентів з тієї чи іншої спеціальності. Інформативність даного показника полягає в двох аспектах:
1. З позиції здобувача цей індекс визначає число конкуруючих між собою претендентів на одну вакантну посаду. Чим вище індекс конкуренції rabota.ua, тим більше число кандидатів на робоче місце, тобто потенційних суперників конкретного претендента в боротьбі за посаду з конкретної спеціальності.
2. З позиції ж роботодавця індекс інформує про широту вибору, наявного у конкретного роботодавця, який має намір розмістити вакансію конкретної спеціальності. Чим більше число претендентів-претендентів, тим більше вірогідність для компанії підібрати найбільш бажаного кандидата на пропоновану посаду.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.