Експерти пояснили, чому падає гривня

Експерти пояснили, чому падає гривня
Економісти вважають, що на зниження курсу гривні впливає низка об'єктивних та суб'єктивних причин.

Навесні гривня втратила 45-50 % своєї вартості через дефіцит торговельного балансу, а зараз до чинників додалися дії валютних спекулянтів на міжбанківському валютному ринку. Про це заявляє керуючий партнер інвестиційної фірми Capital Times Ерік Найман.

Найман нагадав, що надання Україні кредиту МВФ затягується щонайменше на місяць, а за умов дефіциту бюджету НБУ змушений ризикувати стабільністю грошової одиниці і просто друкувати гроші.

"Спекулянти в цій ситуації відчули, що в них розв'язані руки і вирішили зіграти на зниження курсу гривні. Очевидно, хтось із банкірів отримав надлишкову гривню і пустив її на валютний ринок", – сказав експерт.

Для зниження курсу гривні є багато економічних та політичних причин, вважає колишній представник уряду в Євразійській економічній комісії та екс-міністр економіки України Віктор Суслов. За його словами, найближчим часом очікується зниження обсягів українського експорту, а інвестори продовжують виводити капітали за межі держави.

Негативно впливає на курс гривні, як вважає Суслов, торговельні війни - санкції РФ щодо України та санкції проти Росії з боку Києва.

На його думку, свій внесок зробив й Національний банк України, коли було опубліковане інтерв'ю з головою Нацбанку Валерією Гонтарєвою, де вона заявила, що НБУ не має наміру витрачати золотовалютні резерви для підтримання курсу гривні.

Біржові аналітики зазначили, що 11 серпня НБУ втретє за останні дні здійснив валютну інтервенцію на торгах Міжбанківської валютної біржі. Прес-служба НБУ повідомила, що цей крок був здійснений "для згладжування надмірних коливань обмінного курсу на ринку".

Водночас НБУ знизив курс гривні 11 серпня ще на 22 копійки – до 12,826 гривні за долар. Таке коригування офіційного курсу валют в зв'язку з ситуацією на ринку відповідає одній з ключових вимог отримання кредитів від МВФ.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.