Утримання курсу гривні може виснажити золотовалютні резерви до критичного рівня

Утримання курсу гривні може виснажити золотовалютні резерви до критичного рівня
Національному банку України не вдасться зупинити скорочення обсягів ЗВР без відмови від штучної підтримки курсу національної валюти. Про це йдеться у квартальному прогнозі Ukrainian Economic Trends Forecast, підготовленому аналітичною групою Da Vinci AG.


У документі наголошується, що продовження політики витрачання ЗВР для підтримки курсу гривні вкрай небезпечне в перспективі 2013 року, на який припадають значні виплати за зовнішніми зобов'язаннями України.

Аналітики підкреслюють, що вжиті Нацбанком заходи вже не можуть задовольнити ринок і скоротити витрати регулятора на підтримку курсу гривні. Введення жорстких заходів на валютному ринку з боку регулятора і надалі буде викликати протилежну очікуванням реакцію і стимулювати підвищений попит на придбання валюти. При цьому ключовим негативним трендом є зниження довіри до національної валюти.

У квартальному прогнозі підкреслюється, що ринок операцій на міжбанку в період з 2010 по 2012 рік за обсягами виріс майже в 3 рази. Це свідчить про те, що в умовах низької активності банківського сектора на ринку кредитування, він перейшов у сферу спекулятивних операцій на валютному ринку.

Аналітики Da Vinci AG відзначають, що на сьогоднішній день Україна йде у фарватері тренда, характерного для єгипетської економіки - стрімкого скорочення ЗВР ЦБ Єгипту для підтримки курсу єгипетського фунта в умовах неможливості виконання умов МВФ для отримання фінансової допомоги з причин соціальних ризиків.

"Вважаємо, що єгипетський сценарій є сьогодні ефективною моделлю для подальшої корекції валютної і фінансової політики України", - відзначають у компанії. "При оптимістичному сценарії розвитку ситуації рівень ЗВР до кінця 2013 року може скласти близько 20 млрд. дол. В разі песимістичного сценарію, він перетне психологічну позначку нижче 20 млрд. дол", - говориться в прогнозі.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.