Україна хоче змусити Росію відновити поставки газу або переговорами, або судом

Україна хоче змусити Росію відновити поставки газу або переговорами, або судом
Україна, Росія та Єврокомісія уже в котрий раз зберуться на чергові переговори щодо ціни на російський газ для України і взагалі відновлення поставок. Зустріч має відбутися 21 жовтня в бельгійському Брюсселі.

Про це повідомив заступник голови Єврокомісії Гюнтер Еттінгер, передає "Інтерфакс-Україна". Європосадовець уточнив, що вже провів телефонні переговори з міністром енергетики Росії Олександром Новаком, а в найближчі неділю та понеділок прибуде в Київ, аби провести двосторонні переговори з українською стороною напередодні тристоронніх. Еттінгер також зазначив, що на зустрічі в Брюсселі також будуть керівники російського "Газпрому" та українського "Нафтогазу".

Тим часом прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк більші надії в "газовому" питанні покладає на Стокгольмський суд, куди подали позови і Київ, і Москва. Глава уряду сподівається на те, що суд пришвидшить розгляд справи щодо встановлення проміжної ціни на блакитне паливо.

"Для того, щоб мати проміжне рішення з постачання природного газу, ми звернулися до суду прискорити винесення проміжного рішення, яке б забезпечило, з одного боку, встановлення ціни, з іншого боку - поставки природного газу", - заявив Яценюк.

Він додав, що поки ще другим варіантом залишається встановлення ціни газу на період до 31 березня 2015-го в рамках переговорів між Україною і Росією за участю ЄС.

Нагадаємо, російський газ Україна не отримує рівно чотири місяці - з 16 червня цього року. Росія вимагає погасити 5 млрд доларів боргу і платити за поставки наперед по 385 доларів за тисячу кубометрів, ураховуючи 100-доларову знижку. Київ з такими умовами не погоджується і купує реверсом російський газ у Європи.

Президент України Петро Порошенко, який завтра зустрінеться з президентом РФ Володимиром Путіним, раніше переконував, що Україна та Росія наблизилися до вирішення газового питання.


Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.