Україна та Росія почнуть домовлятися про "літню" ціну на газ наступної весни – Коболєв

Україна та Росія почнуть домовлятися про "літню" ціну на газ наступної весни – Коболєв
Відповідно до досягнутих домовленостей щодо ціни на російський газ для України, а також про відновлення поставок, які вчора скріпили підписами в бельгійському Брюсселі, Україна отримуватиме газ із РФ до 31 березня 2015 року. І вже навесні почнуться нові переговори – щодо "літньої" ціни на російський газ для України.

Про це в ефірі ТСН.19:30 розповів голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Україна та Росія за участі Єврокомісії вчора домовилися, що Київ до кінця цього року має заплатити Москві борг за вже спожитий газ у 2013-2014 роках у сумі 3,1 млрд доларів (приблизно за 11 млрд кубометрів блакитного палива). У документі прописано, що Україна таким чином повністю розрахується з боргами.

Натомість в іншому пункті зазначено, що Кремль визнає погашення лише частини суми боргу і Україна повинна буде сплатити ще. Це спірне питання має розглянути Стокгольмський арбітраж, куди подали позови обидві сторони. Проте рішення суду буде лише наприкінці наступного року. Тож сторони й домовилися прописати ці два пункти, пояснив Коболєв.



Керівник "Нафтогазу" наголосив, що нинішні домовленості вигідні Україні тим, що її платоспроможність "перестраховує" Євросоюз.

Уже після проплати Україною першої частини боргу в розмірі 1,45 млрд доларів, а також проплати наперед за майбутні поставки Росія зобов'язується відновити поставки газу. Ціна до кінця цього року складатиме 378 доларів за тисячу кубометрів, а з 1 січня по 31 березня 2015-го – 365 доларів.

Суттєвий нюанс домовленостей – Україна має право купувати стільки газу, скільки їй потрібно, і не купуватиме "примусово" визначені об'єми, як це було раніше.

До кінця цього року "Нафтогаз" планує придбати 4 млрд кубометрів російського газу за ціною в 378 доларів за тисячу кубометрів. Тож його загальна вартість складе 1,512 млрд доларів.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.