З видобувного підприємства на Житомирщині хочуть стягнути 22 млн грн до держбюджету

З видобувного підприємства на Житомирщині хочуть стягнути 22 млн грн до держбюджету
Управління Служби безпеки України в Житомирській області звернулося до обласної прокуратури з метою вжиття заходів по стягненню з видобувного підприємства 22 млн. гривень на користь держави.

Про це «Журналу Житомира» повідомила прес-група УСБ України в Житомирській області.

Співробітниками СБУ було встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю «Українська каолінова компанія» протягом кількох років не відшкодовував втрати, викликані використанням земельної ділянки для цілей, не пов'язаних з веденням сільського господарства.

Компанія орендувала ділянку площею понад 114 га під кар'єр з видобутку каоліну. Згідно з чинним законодавством, у двомісячний термін після затвердження проекту відведення земельної ділянки видобувне підприємство повинно відшкодувати в держбюджет сільськогосподарські втрати.

Господарський суд Житомирської області та Апеляційний суд Рівненської області відмовили у задоволенні попередніх позовних та апеляційних заяв прокуратури на тій підставі, що у компанії був розроблений план рекультивації (після 20-річної видобутку каоліну) порушеної земельної ділянки та повернення її у придатний для використання стан.

Це рішення є протизаконним, що підтверджується також офіційним роз'ясненням Державного агентства земельних ресурсів України. Згідно йому, законом не передбачено звільнення юридичних осіб від сплати втрат сільськогосподарського виробництва при використанні земельних ділянок для видобування корисних копалин, навіть у разі наявності проекту проведення її рекультивації.

У зв'язку з цим Управлінням СБУ ініційовано подання прокуратурою Житомирської області касаційної скарги по справі про стягнення з ТОВ «Українська каолінова компанія» втрат сільськогосподарського виробництва в державний бюджет.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.