Житомиряни придумали, як платити менше за світло, опалення і воду

Житомиряни придумали, як платити менше за світло, опалення і воду
З 1 травня в Житомирі знову подорожчала комуналка, а саме опалення, гаряча і холодна вода.

Новий тариф за опалення для Житомира склав 623,49 грн/ГКал — це на 71% більше діючого тарифу. Тарифи на гарячу воду складуть: 41,78 грн/м3, якщо рушникосушки в квартирі підключені до труби з гарячою водою і 38,65 грн/м3, якщо полотенцесушителей в квартирі немає. Послуги водопостачання в Житомирі зросли на 7,78%, а водовідведення - на 9,32%.

Щоб платити за послуги ЖКГ менше, житомиряни кинулися оформляти субсидії. Причому багато хто йдуть на хитрість — виписують з квартир родичів з високими зарплатами. У паспортних столах Житомира стоять черги з охочих виписатися.

Юрист-консультант Олександр Морозов стверджує: для того щоб виписатися, не потрібно нове місце реєстрації. «Власник квартири може виписати з неї будь-якого, якому не належить жодна частина квартири. У заяві про зняття з реєстраційного обліку за місцем проживання потрібно тільки вказати адресу нового місця проживання, причому, адресу можна вказати будь-який, навіть якщо Ви туди прописуватися не збираєтеся».

У тих, хто не має права на субсидію, до кінця 2015 року суми в платіжках за комунальні послуги зростуть в рази, і рахунок за квартиру в розмірі 2-3 тис. гривень вже не буде дивувати. Але ці витрати можна знизити на 30-50%. Як саме? Контролювати втрати тепла, електрики і води.


Утеплюємо вікна, двері

Якщо лічильники (тепла, води, газу) ще немає, їх доведеться почати ставити. Але є завдання та нагальніші. Починати потрібно не з лічильників, а з утеплення, з теплоізоляції під'їзду. Непрацююча двері, відсутність ущільнення на ній, розбиті шибки навіть при відсутності лічильників з'їдають гроші. Тому що взимку доводиться підігріватися електрикою, так як централізованого опалення при промерзающем під'їзді не вистачить ніколи. А влітку доведеться більше ганяти кондиціонер. Ціна питання для теплоізоляції під'їзду – від декількох сотень гривень. Заходи окупаються за пару місяців навіть якщо на них скинуться тільки мешканці кількох квартир.

Ущільнення і подвійна двері в квартиру – теж великий плюс. Це варто вже кілька тисяч гривень. Але бонусом піде підвищення безпеки сучасні двері складніше розкрити зловмисникові.

Нові вікна зі склопакетами? Вони вже є майже всюди. Якщо немає – є резон ними потурбуватися в першій половині літа або в травні. В цей час розцінки набагато нижчі, ніж у серпні, а тим більше – восени. Бонусом до сучасних вікон і хорошим дверей буде шумоізоляція. Бережемо свої нерви, здоровим бути економічно вигідно.


Скорочуємо втрати води

Але недостатньо просто встановити лічильник води, щоб відразу почалася економія. Протікає клапан в бачку унітаза і нещільно закривається водопровідний кран здатні на пару спустити в каналізацію за місяць кілька кубометрів води. В найгіршому варіанті – подвоїти або потроїти споживання води проти реально необхідного. У що це обійдеться – підрахувати нескладно.

Поправити домашню сантехніку "рукастый" квартиропользователь може, витративши кілька десятків гривень на всякі ущільнювачі, прокладки і т. п. Окупиться це за місяць-два. Якщо буде потрібно заміна кранів, клапанів – може обійтися в кілька сотень гривень (або до кількох тисяч гривень - якщо захочеться мати дуже якісні крани). Плюс сотня-дві-три буде коштувати робота. Окупиться це все за пару-трійку років – у найгіршому разі. Багато? Це зараз. А коли тарифи зростуть – вигода від інвестиції виявиться набагато крутіше.

Сам же комплект лічильників на воду разом з установкою обійдеться до 2 тис. гривень. Їх установка окупиться менше, ніж за три роки.


Встановлюємо безкоштовний газовий лічильник

Газовий лічильник рятує від високих тарифів, але він мало корисний, якщо в квартирі з споживають приладів є тільки газова плита. Якщо є газовий бойлер – економія з'являється, причому істотна. Якщо ще й індивідуальне опалення на газі – тим більше є сенс ставити лічильник. Більш того, споживачам, у яких немає лічильника, Житомиргаз накручують величезні суми оплати.

До речі, у Житомирського облгазу є програма встановлення квартирних лічильників за їх рахунок. Ця програма хороша тим, що можна не платити за проект установки, сам лічильник і його монтаж. Погана програма тим, що, можливо, доведеться якийсь час чекати своєї черги. Деякий час – це півроку, а то і рік-другий. Якщо заплатити готівкою уповноваженої фірмі, то за 3-5 тис. гривень лічильник принесуть у будинок, встановлять та підключать. Термін окупності-6-7 років. Але за рахунок подальшого зростання тарифів на газ терміни можуть стиснутися до 2-3 років.

Докладніше про встановлення безкоштовного газового лічильника «Журнал Житомира» писав раніше.


Регулюємо і оптимізуємо опалення

Фахівцям ЖТКЭ вже відомо, що лічильник споживаного тепла не здатний різко скоротити суми в платіжці. На жаль, це – фантастика. Причина полягає в тому, що в переважній більшості будинків Житомира технічно нереально підрахувати обсяг споживаного тепла в одній квартирі. Тому що їх будували в ті часи, коли облік тепла нікого не цікавив, і труби опалення пронизували поверхи, входячи в одну і ту ж квартиру в декількох місцях. Ставити на кожну трубу по лічильнику? Це буде "золоте" рішення в сенсі витрат.

Єдиний реальний вихід – компроміс. Доведеться ставити лічильник на вході у багатоквартирний будинок, а платіжки формувати пропорційно опалюваній площі. Так, доведеться покладатися на свідомість кожного з мешканців будинку. І сподіватися на те, що кожен буде економити, щоб мати на вході мінімум на загальному лічильнику. Загальний лічильник коштує 300-400 гривень з розрахунку на одну квартиру в багатоквартирному будинку. Окупається за один опалювальний сезон.

До того ж, просто вважати тепло мало – треба регулювати (оптимізувати) споживання в залежності від погодних умов. А цього у звичайних будинках робити неможливо технічно. Вихід – ставити на будинок індивідуальний тепловий пункт (ІТП), який дозволяє регулювати споживання тепла і, відповідно, інтенсивність опалення. Правда, коштує таке рішення в середньому близько 200 тис. гривень на один багатоквартирний будинок. Але зате дозволить уникнути 30 градусів у квартирі в момент відлиги і зниження температури до 15 градусів, приміром, під час сильних морозів. Окупається рішення за пару опалювальних сезонів – гарантовано - при нинішніх тарифах на опалення.


Двозонний лічильник допоможе не всім

Двозонний лічильник електроенергії дозволить скоротити платежі за електрику. Але тільки не в звичайній міській квартирі. Як відомо, двозонний лічильник дозволяє використовувати різницю у тарифах на електрику в денний і нічний час. У нічний час тариф нижче.

З 1 квітня встановлено, що з 23-00 вечора до 7-00 ранку застосовується понижувальний коефіцієнт 0,5, тобто половинний порівняно з денним часом тариф. Якщо двозонний лічильник встановлений (купівля і монтаж – близько 1500 гривень), то з'являється можливість економити за рахунок використання в нічний час найбільш енергоємних домашніх електроприладів – пральної, посудомийної машини. Власники електромобілів зможуть ночами заряджати свої авто. Гладити вночі? Ганяти мікрохвильовку? Варити каву, користуватися тостером після 23-00? Навряд чи це хороші ідеї.

Але зате точно є сенс у двухзонном лічильнику, якщо в квартирі або в приватному будинку використовується ефективний накопичувальний електробойлер (як джерело гарячої води). Або якщо в приватному будинку використовується електрокотел для опалення. Тобто двозонні лічильники найбільш цікаві тим, хто має просторий будинок з високим споживанням електрики для підігріву води і опалення. А в звичайній квартирі такі лічильники окуплять себе тільки років через вісім.


Нам усім доведеться економити. Це – однозначно. Але спочатку доведеться витратитися на підвищення енергоефективності власної квартири або будинку. Вчасно вимикати обладнання. Кип'ятити не повний чайник, а стільки, скільки потрібно для заварювання чаю. Мити посуд в посудомийній машині (так-так, це економічніше). Купувати побутову техніку з високим класом споживання. Встановлювати кондиціонери з просунутими технологіями (інвертори, наприклад). Не залишати включеними в мережу блоки живлення, якщо приєднані до них гаджети залишаються непрацюючими. Енергоефективні лампи – туди ж. Досвід показує, що банальне "вимикання світла після себе" дозволяє економити десятки відсотків.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.