Влада Житомира відмовилася від 10 млн. гривень на ремонт дамби

Влада Житомира відмовилася від 10 млн. гривень на ремонт дамби
Гребля на річці Тетерів у Житомирі відома своїм величним виглядом і красою. Останнім часом все більше уваги їй приділяється з іншого боку - необхідністю ремонту, утримання та догляду.

Споруда була побудована ще в 1962-1965 роках в глибокому каньйоні і експлуатується з березня 1965 року.

Водозливна гребля виконана з пустотних залізобетонних елементів. До складу гідровузла входять: водосховища, водозливна гребля, право і лівобережні підвалини і водовипускні споруди. До 2008 року гребля перебувала у державній власності і перебувала в оперативному віданні ВАТ «Льонотекс».

У листопаді 1997 року за даними водолазного обстеження і згідно висновків науково-дослідного інституту будівельних конструкцій Держбуду України гідроспоруд визнано аварійною. У наступному році ВАТ «Укрводпроект» розробив робочий проект з капітального ремонту водонапірної греблі. Вже 15 років гребля віднесена до II-ї групи ризику виникнення надзвичайних ситуацій та потребує комплексу інженерно-технічних заходів.

Відомо, що при руйнуванні греблі катастрофа призведе до виникнення надзвичайної ситуації регіонального рівня, загибелі людей, значних матеріальних витрат. Буде затоплено, зруйновані або пошкоджені ряд об'єктів міської інфраструктури (мости, газопроводи, водопроводи, окремі об'єкти життєзабезпечення), а також 180 житлових будинків з населенням близько 1120 жителів. На тривалий час буде порушено умови життєдіяльності мешканців міста.

Клопотання про необхідність фінансування ремонтних робіт було порушено в 1998 році перед Президентом України. Протягом 2001-2003 років Кабінетом Міністрів України було виділено лише 800 тис. грн., Що не дозволило завершити весь комплекс робіт. Незважаючи на скрутну фінансову ситуацію підприємства ВАТ «Льонотекс» рішенням міської ради від 06.02.2008 № 548 дамбу передали в комунальну власність міста на баланс комунального підприємства по експлуатації штучних споруд.

У 2001, 2003 і 2008 роках проводилося водолазне обстеження греблі, яке показало тенденцію до збільшення тріщин тіла греблі. На сьогоднішній день, за умови що за період до 2012 року погіршення стану споруди не відбулося, орієнтовна вартість робіт для капітального ремонту гідровузла складе більше 13 млн. грн.

З питання завершення ремонту греблі керівництво міста та області неодноразово зверталося до президента і Кабінету Міністрів України, Міністерства з надзвичайних ситуацій. Згідно Розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.03.2012 № 117 «Деякі питання використання у 2012 році державних капітальних видатків» (зі змінами) на проведення ремонту греблі на річці Тетерів передбачалося виділення у 2012 році коштів у сумі 10 млн. грн. , Проте в даний час кошти не надійшли.

 - У цьому році нам начебто виділили гроші, але в ці терміни (до нового року) ми вже не могли ні провести тендер, ні виготовити документацію. І гроші надійшли не «живі» - 10 мільйонів гривень на ліквідацію аварійності греблі. Ми від них відмовилися, тому що через місяць нас би звинуватили в тому, що ми їх не використовували, але технічно їх неможливо було використовувати, - пояснив голова Житомира.

Проблема ремонту греблі нагальна і вимагає термінового вирішення. Міський та обласний бюджети не змогли в повному обсязі забезпечити фінансування проведення ремонту греблі. За останні 15 років, з моменту визнання греблі аварійної, було виділено лише 800 тис. грн.

Враховуючи складність ситуації, можливість виникнення техногенної небезпеки регіонального рівня, влада міста шукають альтернативні шляхи проведення ремонту греблі, зокрема залучення до проведення ремонту греблі приватних інвесторів.

Источник: Житомир ІНФО

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.