На модернізацію котелень, Житомир візьме кредит в 300 тис. євро

На модернізацію котелень, Житомир візьме кредит в 300 тис. євро
Житомирський міськвиконком підтримав доцільність залучення кредиту НЕФКО для реалізації проекту «Впровадження інноваційних технологій у системі теплопостачання м. Житомира».

Про це повідомили в прес-службі Житомирської міськради.

Пілотний проект з впровадження енергоефективних технологій в системі теплопостачання планують розпочати вже з наступного року. Проект передбачає вирішення проблемних питань не тільки централізовано, але і на рівні районних котелень.

Загальний бюджет реалізації проекту складає 685,2 тис. євро. З них: 292 тис. євро - кредит під 6% річних за фіксованою ставкою строком на 9 років з початком виплат на 2-й рік; стільки ж - 292 тис. євро - безповоротний грант в розмірі 100% від суми кредиту і 101,2 тис. євро - співфінансування у вигляді робіт, що забезпечує КП «Житомиртеплокомуненерго».

 - Економія вже в перший рік роботи оновленої котельні - близько 70 тис. євро (за рахунок зменшення споживання природного газу та електроенергії). Таким чином, фінансові вигоди повністю перекривають всі кредитні зобов'язання за даним проектом. Для порівняння: на виплату відсотків і тіла кредиту (292 тис. євро) щорічно направлятися близько 50 тис. євро, тоді як економія буде перевищувати витрати на 20 тис. євро. Отже, взявши 292 тис. євро кредиту, підприємство додатково безповоротно отримує таку ж суму - 292 тис. євро гранту. Тоді, як відсотки за користування кредитом протягом 9 років не перевищить 80 тис. євро, - повідомляє прес-служба мерії.

Таким чином, Житомир отримуючи 584 тис. євро кредиту та гранту за 9 років повертає лише 382 тис. євро. Фактично понад 200 тис. євро НЕФКО надає безповоротно на введення даних енергоефективних заходів. Місто отримує економію енергоносіїв щорічно додатково на 70 тис. євро.

Для отримання коштів необхідно пройти процедури узгодження на рівні Кабінету Міністрів України.

Нагадаємо, 7 листопада 2012 року, Кабінет Міністрів погодив отримання Житомиром 10 млн. євро кредиту від ЄБРР та 5 млн. євро гранту Е5Р на модернізацію системи теплопостачання міста. Надходження коштів на реалізацію проекту очікують вже у 2013 року.

Коротко:
Проект: «Впровадження інноваційних технологій у системі теплопостачання м. Житомира»
Загальна вартість: 685,2 тис. євро
Кредит: 292 тис. євро під 6% на 9 років з першим пільговим роком.
Грант: 292 тис. євро - безповоротно.
Співфінансування КП «Житомиртеплокомуненерго»: 101,2 тис. євро - у вигляді робіт.
Сума залучених коштів на проект: 584 тис. євро.
Сума виплат по кредиту за 9 років: 382 тис. євро.
Економічний ефект: 70 тис. євро щорічно при таких же тарифів на енергоносії.

Источник: Журнал Житомир

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.