Житомир і ЄБРР підписали Договір по модернізації системи теплопостачання міста

Житомир і ЄБРР підписали Договір по модернізації системи теплопостачання міста
Влада Житомир та заступник директора Департаменту муніципальної та екологічної інфраструктури ЄБРР Лін О Грейді підписали Договір гарантії, відшкодування та підтримки проекту між Житомирською міською радою та ЄБРР щодо модернізації системи теплопостачання міста.

Житомир - перше місто в Україні, який отримав погодження Кабміну на залучення коштів ЄБРР під муніципальну гарантію для модернізації системи теплопостачання. 10 мільйонів євро кредиту та 5 мільйонів євро безповоротного гранту отримає місто в рамках проекту.

Таким чином, кредит фактично виходить безвідсотковим: Житомир, отримуючи в сукупності 15 млн. євро за 10 років з усіма відсотками повинен повернути близько 14 млн. євро. Крім того, погашати кредит будуть за рахунок економії енергоносіїв від впровадження енергоефективних технологій. Економічний ефект - більше 30 млн.грн. в рік.

Міська влада інформувала, що в результаті проекту житомиряни першими отримали 5 млн.євро (близько 60 млн.грн.) Як подарунок. Ці кошти місту надані безповоротно.

 - Залучення цих коштів дасть можливість мати в Житомирі надійне теплопостачання без втрат тепла і з економією енергоресурсів. Житомиряни будуть захищені від зростання тарифів. Це був нелегкий шлях, адже першими бути завжди складно.

Директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек позитивно оцінює курс Житомира на реалізацію проектів з енергоефективності: «Фінішують завжди першими ті, хто швидше за інших бігає. Житомир з самого початку показав бажання співпрацювати. Бути першим завжди важко. Але команда міста забезпечила все, щоб з центральною владою ми змогли вирішити всі питання і почати реалізувати проект ».

Завдяки реалізації проекту на найближчі 10 років КП «Житомиртеплокомуненерго» захищене від концесії, довгострокової оренди, приватизації та підвищення тарифів, що вкрай важливо для самих житомирян.

Модернізація системи теплопостачання міста допоможе зберегти тарифи навіть в умовах підвищення вартості енергоносіїв, адже споживання їх зменшиться.

Варто відзначити, що кредити міжнародних організацій з грантовими ресурсами можуть залучити лише комунальні підприємства. ЄБРР в Україні фінансує тільки муніципальні проекти. В інших країнах залучення кредитних грошей ЄБРР можливо і для приватного бізнесу, але під високі процентні ставки і на короткі терміни.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.