Європа знову кредитує Житомир - цього разу на тепломережі. ВІДЕО

Європа знову кредитує Житомир - цього разу на тепломережі. ВІДЕО
Житомир чекає на ратифікацію кредитної угоди Міністерством фінансів України між КП «Житомиртеплокомуненерго» та ЄБРР на 15 млн.євро.

23 лютого 2012 року у Києві відбулося підписання відповідних угод.

Причина - тотальна зношеність основних фондів

Вже понад 40 років більша частина обладнання КП «Житомиртеплокомуненерго», тепломереж перебувають без капітального ремонту (при потребі проведення ремонтних робіт раз у 10 років). Зношеність основних фондів підприємства становить близько 80%. Таким чином Житомир як місто, в якому близько 75% населення – користувачі системи централізованого теплопостачання, особливо потребує капітального ремонту тепломереж та покращення якості системи постачання тепла і гарячої води. Саме для цього і залучено кредитні кошти ЄБРР та 5 млн.євро безповоротної фінансової допомоги для міста від Фонду Е5Р.


Віддавати будемо менше ніж позичили

При отриманні 15 млн. євро (10 млн. євро кредиту + 5 млн. євро гранту) КП «Житомиртеплокомуненерго» при сплаті усіх комісій, відсотків по кредиту та суми (тіла) кредиту (10 млн. євро) поверне 14, 086 млн. євро. Тобто отримуючи 15 млн.євро Житомир через 10 років повертає лише 14 млн.євро.

Найближчі 10 років КП «Житомиртеплокомуненерго» не приватизуватимуть


За словами керівника міста, найголовнішим для Житомира залишається те, що на найближчі 10 років КП «Житомиртеплокомуненерго» не перейде у приватну власність (так обумовлено і кредитом).

Контроль за використанням кредитних і грантових коштів здійснюватиметься ЄБРР та Фондом Е5Р.

Цілі витрачання коштів:

Кредит буде спрямовано на заміну котлів на енергоефективні, заміну тепломереж та устаткування. Це, як повідомив міський голова, суттєво допоможе і у випадку зростання тарифів на послуги теплопостачання. «Навіть якщо на державному рівні відбудеться зростання тарифів, то для житомирян воно буде не таким стрімким. Адже за рахунок впровадження енергоефективних технологій ми використовуватимемо менше енергоносіїв», – повідомив Володимир Дебой.

Це підтверджує і розрахований економічний ефект, якого очікують вже у найближчі роки після початку впровадження проекту. Зокрема, плановане зменшення споживання газу – 8 млн.нм3/рік (16,9 млн.грн.); зменшення споживання електроенергії – 12 млн.грн. у рік; зменшення витрат на ремонт та обслуговування – 3 млн.грн. Загальний економічний ефект – 31,9 млн.грн. у рік. Кошти гранту будуть спрямовані на альтернативні види палива, альтернативні енергоефективні котли та заміну тепломереж.

Кредитні та грантові кошти не перебуватимуть під контролем і розпорядженням міської ради та Житомиртеплокомуненерго. Виділення коштів на реалізацію проекту здійснюватиметься за прозорою європейською тендерною процедурою, що проходитиме під серйозним і жорстким контролем ЄБРР, який працюватиме із підрядчиками напряму та спрямовуватиме кошти лише після затвердження виконаних робіт європейськими експертами.

Відеоюсжет ТРК "Союз-ТВ":


Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.