Житомирська область незабаром може зникнути з карти України

Житомирська область незабаром може зникнути з карти України
Житомирська область незабаром може зникнути з карти України.

Згідно нової адміністративно-територіальної реформи, депутат провладної партії Сергій Гриневецький виступає з пропозицією створити в Україні 8 регіонів та Автономна Республіка Крим, замість існуючих 24 областей.

Зокрема, Житомирська область, разом з Рівненською та Волинською повинні будуть утворити Поліський регіон.

Гриневецький зазначає, що деякими вченими запропонована модель, що передбачає створення в Україні замість 24 існуючих областей 8 територіально-адміністративних утворень.

А саме:

1. Крим;

2. Донецький регіон (Донецька, Луганська області);

3. Карпатський регіон (Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська);

4. Київський (Київська, Кіровоградська, Черкаська, Чернігівська);

5. Подільський (Вінницька, Хмельницька, Тернопільська);

6. Поліський регіон (Волинська, Рівненська, Житомирська);

7. Придніпровський (Дніпропетровська, Запорізька);

8. Причорноморський (Одеська, Херсонська, Миколаївська області);

9. Слобожанський (Харківська, Сумська, Полтавська області).

Вчені вважають, що така модель територіальної реформи забезпечить чітку вертикаль виконавчої влади, консолідує грошово-фінансові ресурси, скоротить бюрократичний апарат і, отже, корупцію.

Також серед позитивів такої моделі називаються: зростання інтенсивності і міцності внутрішньорегіональних зв'язків, зменшення кількості депресивних регіонів.

Депутат зазначає, що на даний момент базовою одиницею регіонального поділу є відносно невелика по населенню і економічному потенціалу область.

При цьому розподіл на області в успадкованої системи адміністративно-територіального поділу встановлювалося за критеріями, які мало враховували історичні умови заселення, етнонаціональний склад, економічні зв'язки і відповідали вимогам радянської адміністративної системи, де місцеве самоврядування і незалежність місцевих громад від центру існували тільки декларативно.

Також депутат підкреслює, що існуюча в діючих масштабах область ефективна тільки як провідник стратегії центральної влади, однак практично недієздатна як самостійний суб'єкт в умовах демократичної системи державного устрою та ринкової економіки.

Крім цього, Гриневецький зазначає, що чинна система вертикалі влади раніше була адекватною реакцією на відцентрові тенденції, що охопили пострадянський простір, однак зараз, на його думку, ризики сепаратизму відсутній.

Він підкреслює, що проблеми нового адміністративно-територіального устрою повинні бути відображені в концепції змін до Конституції, яка готується Конституційною асамблеєю.

У квітні заступник глави Адміністрації Президента Сергій Ларін прогнозував завершення обговорення концепції реформування місцевого самоврядування до жовтня.

За його словами, концепція реформування місцевого самоврядування зараз розглядається в асоціації органів місцевого самоврядування.

Раніше Кабінет Міністрів запропонував Президенту Віктору Януковичу затвердити концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, розраховану на 2013 -2020 роки.

Реалізацію концепції пропонується здійснити в два етапи: перший, підготовчий, буде тривати протягом 2013-2015 років, другий, основний - 2015-2020 років.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.