Майже половина роботодавців у Житомирі воліють платити зарплату в конвертах

Майже половина роботодавців у Житомирі воліють платити зарплату в конвертах
Нещодавно в Україні анонімне анкетування дало тривожний результат: 41% опитаних заявили, що отримують зарплату в «конвертах».

Природно, мова йде не про бюджетників, а про тих, хто працює на господарів. У дрібному і середньому бізнесі так уникають податків, мотивуючи тим, що лише це нібито дає можливість вижити, оскільки податковий тягар не дозволяє навіть і думати про подальший розвиток справи.

Перший заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області А. В. Савченко вважає, що практика платити людям зарплату не офіційно, широко поширена в нашій області.

 - Проблема дуже актуальна. Адже з набранням чинності Закону України «Про обов'язкове державне пенсійне страхування», починаючи з 1 січня 2004 року, для визначення розміру пенсії до страхового стажу включаються лише періоди, за які щомісяця сплачено страхові внески до Пенсійного фонду України - у сумі, що не менше мінімального страхового внеску. Тому кожна людина повинна задуматися про те, як йому заробити пенсію. Тим більше, що далеко не всіх керівників підприємств області хвилює майбутнє їх найманих працівників. Наприклад, в області майже 11% працівників від загальної кількості застрахованих осіб отримують зарплату, яка навіть менше законодавчо встановленого в країні рівня. Більше 41% платників не дотримуються вимоги законодавства про працю і офіційно не виплачують своїм працівникам навіть мінімальну заробітну плату. А це означає, що більше 41 тисячі громадян Житомирської області не зможуть скористатися своїм конституційним правом на своєчасне отримання належних пенсійних виплат в повній мірі. Тобто, не перераховуючи страхові внески до Пенсійного фонду, такі керівники обкрадають своїх найманих працівників.

Однак, за словами Савченка, коли людина дійсно змушена працювати неповний робочий день з відповідною оплатою, розмір його пенсії буде низьким. Але коли він взагалі не оформлений, отримуючи при цьому зарплату в менших розмірах, ніж навіть гарантований державою мінімальний розмір заробітку або взагалі отримує заробітну плату в «конвертах», в цих випадках в першу чергу втрачає сам працівник, адже йому частково або повністю не буде зарахований страховий стаж. Втрачається і право на відповідний розмір пенсії.

- Якщо людина офіційно не оформлена на роботі, то він знаходиться в значно більш гіршому положенні! Той, хто працює без документального оформлення, отримуючи зарплату в «конверті», не тільки позбавляє себе права на соціальний захист, а й заганяє себе в глухий кут, оскільки, повторю, позбавляє себе належного стажу - залишається з мінімальною пенсією. - Каже Савченко.

Чиновник вважає, що керівники підприємств повинні усвідомити свою відповідальність перед людьми, що працюють на цих підприємствах. Адже розмір їх пенсій залежить не тільки від страхового стажу, але і від рівня зарплати та суми коштів, сплачених до Пенсійного фонду України.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.