У Житомирі може з'явитися вулиця Міщенська, Радзивилова і Ріхтера

У Житомирі може з'явитися вулиця Міщенська, Радзивилова і Ріхтера
На чергових громадських обговореннях щодо перейменування вулиць у Житомирі, розглядалося перейменування 4-х топонімічних об'єктів: вул. Мануїльського, вул. Піонерська, площа Декабристів, вул. 1-го Травня.

Про це повідомила прес-служба міської ради.

Історик-краєзнавець Георгій Мокрицький озвучив пропозиції Тимчасової депутатської комісії та комісії з топоніміки про перейменування вулиць, аргументуючи рішення фахівців: "Вулиці Мануїльського пропонується повернути історичну назву - Міщанська, що жодним чином не пов'язано з радянською ідеологією, адже міщани - це жителі міста. Вулиці Піонерській пропонується також історичну назву - Радзивиловская. Радзивилів - це прикордонне місто колишньої Волинської губернії. Зараз це Радивилів, Рівненська область. Площі Декабристів (з якою діяльність декабристів не пов'язана) пропонується інша, теж історичну назву - площа Малеванская, як центр мікрорайону Мальованка".

Вулиці 1-го Травня депутатська комісія запропонувала назву Пилипа Орлика. Але комісія з топоніміки вже 10 років наполягає на тому, щоб цій вулиці дати ім'я видатного житомирянина, всесвітньо відомого піаніста Святослава Ріхтера, який жив тут в 4-х місцях.

Кандидат історичних наук Геннадій Махорін закликав присутніх у залі покластися на рішення фахівців та депутатів у справі перейменування вулиць.

"Справою перейменування вулиць займаються люди, які знають, хто такий Мануїльський, хто такий Котовський і т. д. Вони запропонували ті варіанти відновлення історичних назв або назв героїв, пов'язаних з містом Житомиром, які логічно й історично обґрунтовано. Ми повинні позбавлятися радянської минулого", - наголошує Геннадій Махорін і зазначає, що закон, який прийняла Верховна Рада, є обов'язковим до виконання.

Також під час обговорення громадськість хвилювали питання: скільки буде коштувати перереєстрація квартир і своєчасно сьогодні перейменування вулиць, коли йде війна в країні.

"Для фізичних осіб питання перейменування вулиць не несе ніяких витрат. Ніхто не змушує міняти паспорти. Ви користуєтеся документами, скільки вважаєте за потрібне. Документи щодо нерухомості не змінюються теж. У разі продажу, дарування і спадкування, вносяться зміни у саму назву", - зазначає громадський діяч В'ячеслав Дехтієвський і як аргумент наводить приклад перейменування вул. Московської на вул. Небесної Сотні: ніхто з мешканців вулиці не платив за зміну назви.

Серед пропозицій, внесених учасниками обговорення були:
Не змінювати назву вулиці 1-го Травня, яка, мовляв, не пов'язана з законом про декомунізацію, оскільки 1 травня - це державне свято.
Назвати одну з вулиць міста на честь Тараса Бульби-Боровця - керівника УПА «Поліська Січ», яка діяла на Житомирщині (пропозицію внесли представники партії «Свобода» і представники Правого сектора).
Підтримати пропозицію комісії з топоніміки щодо зміни назви вул. 1-го Травня в честь Святослава Ріхтера.
Відобразити в одному з назв вулиць трагічну долю селян, що постраждали від голодомору і репресій (пропозицію вніс голова обласної організації Селянської партії України Володимир Музиченко).
Дати вулиці 1-го Травня ім'я відомого економіста і математика світової слави, автора теорії збалансованого бюджету споживача Євгена Слуцького (за пропозицією доцента ЖДТУ Юрія Ущаповського).
Зустріч не обійшлася без "градуси емоцій", словесної перепалки і критики організації громадських обговорень. Після завершення громадських обговорень всі отримані пропозиції та зауваження будуть передані депутатам Житомирської міської ради для прийняття відповідного рішення.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.