Хто буде платити податок на нерухомість в Україні?

Хто буде платити податок на нерухомість в Україні?
Податок на нерухомість З 2012 року вступає в силу податок на нерухомість з процентною ставкою від 1% до 2,7% від мінімальної заробітної плати.
Правда, потраплять під дію цього податку далеко не все. Уже визначено пільгові категорії нерухомості і максимальна площа нерухомості, яка не буде обкладатися податком. З 2012 року податок доведеться платити власникам будинків і квартир площею понад 120 кв. м.

Податок поширюється на квартири площею понад 120 кв. м і приватні будинки, площа яких перевищує 240 кв. м. Для квартир менше 240 кв. м і будинків площею до 500 кв. м процентна ставка з податку становитиме 1% від мінімальної заробітної плати. Якщо нерухомість займає велику площу, то і відсоткова ставка буде більше і складе вже 2,7% від мінімалки.

- З 1 грудня 2011 року розмір мінімальної зарплати становитиме 1004 грн. Надалі вона може підвищуватися, але нижче точно не буде, - повідомив Володимир Прітискач, заступник начальника масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у Дніпропетровській області.

- Тобто за 1 кв. м перевищення площі потрібно буде платити 10 або 27 грн. Наприклад, якщо квартира має 150 кв. м житлової площі, то потрібно буде заплатити 300 грн. за рік. Якщо будинок має 600 кв. м, то доведеться викласти 9400 грн. за рік.

Особливо гостро відчують введення додаткового податку власники приватних будинків у прилеглих до міста і традиційно елітних селищах, а також будинків, розташованих на околицях. Там житлові площі займають найбільш великі території. При підрахунку загальної площі будуть враховуватися тільки житлові приміщення, без урахування ванних кімнат, комор та інших санітарно-підсобних кімнат.

Крім того, дія закону не поширюватиметься на нерухомість, яка закріплена за пільговими категоріями. Наприклад, без податку вдасться обійтися дитячим будинкам сімейного типу, гуртожитках, територіальним громадам, а також зонам відселення. Правда, зона відселення в Україну поки одна - Чорнобильська, і стягувати податок на нерухомість на території Чорнобиля та околиць, м'яко кажучи, просто смішно.

З одного боку, звичайно, хороший і логічний закон - більше маєш, більше платиш податків. Але, з іншого боку, що зможе перешкодити власникам багатоповерхових особняків половину кімнат зарахувати в гардеробні, комори, складські та інші нібито зовсім нежитлові приміщення?

Адже, швидше за все, з перевіряючим, представником БТІ або будь-яким іншим працівником, який буде проводити облік площ, завжди можна буде домовитися. Природно, за певну суму, яка явно буде менше, ніж річний внесок за перевищують норми квадратні метри.

Источник: http://finzah.com.ua/

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.