Девелопери стверджують, що другого кризи на ринку нерухомості вже не буде

Девелопери стверджують, що другого кризи на ринку нерухомості вже не буде
Заступник генерального директора будівельної компанії ТММ Олексій Говорун розповів "Делу", що інформація про другу хвилю кризи вплинула на ринок нерухомості і чи варто чекати обвалу цін квадратного метра.

Олексій, останнім часом все частіше стала з'являтися інформація про другу хвилю економічної кризи. Зокрема на ринок нерухомості ця інформація якось вплинула?

Глобального впливу на ринок нерухомості ця інформація не зробила. За останні два роки подібного роду інформаційних посилів було надзвичайно багато. У такій інформації вже відсутній фактор новизни - люди звикли до новин про кризу. Для потенційного покупця нерухомості інформація про можливу другу хвилю кризи не є основним драйвером для вчинення або невчинення покупки.

Покупець приймає рішення про придбання нерухомості на тлі інформаційного шуму, і подібна інформація - його складова. Цей фактор робить певний вплив, але він не є драйвером. Ті люди, у яких сформована потреба у нерухомості і є кошти, здійснюють покупку. Є група споживачів, які в світлі інформації про можливу хвилю кризи намагаються вибрати більш вигідний актив для збереження грошей.

Що частіше обирають українці як актив?

В Україну для фізичних осіб реальний вибір невеликий - це може бути депозит, нерухомість, банківська комірка або, що рідше, дорогоцінний метал. Швидше за все, якщо у покупця вже було сформоване бажання купити квартиру, він вибере нерухомість як більш цінний актив. У той же час бізнес під впливом інформації про можливу другу хвилю кризи, ймовірно, буде з більшою обережністю приймати рішення про входження в нові проекти або про старт нового будівництва.

Чи прогнозуєте обвал цін квадратного метра і чи виправдана ціна, яка зараз присутня на ринку?

Ні, не прогнозований. Такий корекції цін на первинне житло, яка сталася наприкінці 2008 - початку 2009 року, більше не може бути в принципі. Та ціна, яка є на первинному ринку зараз, виправдана. Вона порівнянна із собівартістю, з тими витратами, які забудовники несли за поточними проектами на піку ринку до кризи. Якщо врахувати вартість грошового ресурсу, то встановила ціна на первинку часто на межі собівартості. Зрозуміло, що продавати нижче собівартості ніхто не буде.

З іншого боку, в Києві пропозиція побудованого і введеного в експлуатацію житла на первинному ринку не таке вже і велике. Будівництво якихось об'єктів зупинилося в кризу, а ті забудовники, які продовжували будувати, вели продаж на етапі будівництва. До моменту введення об'єкта в експлуатацію вибір квартир з важливими параметрами покупця може бути невеликий.

Ви помітили зниження пропозиції готових житлових об'єктів?

Помітне зниження пропозиції готового нового житла в столиці видно за переглядами. Наприклад, якщо раніше покупці дивилися до 20 новобудов, де в продажі було житло, що відповідає вимогам по площі, кількості кімнат, поверху, то зараз реально дивляться 5-6 об'єктів, а в інших об'єктах таких пропозицій уже немає.

Як ситуація на світових ринках відіб'ється на іпотечному кредитуванні?

Думаю, що найближчим часом в Україну іпотечне кредитування не відновиться - дешевої гривні і раніше немає, мораторій на видачу кредитів у валюті продовжений, банки досить високо оцінюють ризики кредитування і виставляють досить високу маржу. А сьогоднішня ефективна ставка на рівні 15-16% річних все так само є неприйнятною для довгострокового кредитування.

Олексій, як і в попередні 12 місяців, ринок нерухомості в найближчий рік буде стабільним або чого нам від нього варто очікувати?

Все так же будуть покупці, яким потрібна нерухомість і у яких є кошти для її придбання, - створюються сім'ї, народжуються діти, люди переїжджають з міста в місто. Купівельна спроможність обмежена відсутністю доступної іпотеки, але і пропозиція на ринку теж набагато нижче докризового рівня.

Источник: http://www.svdevelopment.com/

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.