Нерухомість в Європі: після кризи інвестори змінюють стратегію

Нерухомість в Європі: після кризи інвестори змінюють стратегію
Щорічне дослідження PwC виявило сплеск інтересу до Іспанії та Ірландії, а також до об'єктів в менш великих і дорогих населених пунктах. У топ-10 увійшли 4 німецьких міста.

У єврозоні починається економічний підйом, тому що працюють на європейському ринку нерухомості інвестори змінюють стратегію. «В ході боргової кризи вони концентрувалися на першокласної нерухомості в таких центрах, як Лондон, Париж чи Мюнхен. Тепер в поле зору інвесторів виявляються ті сегменти ринку і ті регіони, які до цих пір не перебували у фокусі уваги », - говорить Йохен Брюкке ( Jochen Brücken ), партнер німецького відділення міжнародної консалтингової компанії PriceWaterhouseCoopers (PwC ).

Швидке одужання ринків кризових країн

PwC опублікувала 16 січня черговий огляд європейського ринку нерухомості ( Emerging Trendsin Real Estate Europe 2014 ). Такі дослідження, засновані на опитуванні понад 500 фахівців та інвесторів по всій Європі, компанія щорічно проводить з 2006 року спільно з інститутом Urban Land Institute ( ULI ).

Ще рік тому Йохен Брюкке зазначав, що «майже половина опитаних очікує стагнації цін на ринку нерухомості аж до 2017 року». Однак за минулі 12 місяців, в ході яких єврозона не тільки не розпалася, а й вийшла із затяжної рецесії, стався перелом у настроях. Сьогодні галузь налаштована значно оптимістичніше, про що, зокрема, свідчить « швидке одужання ринків Ірландії і особливо Іспанії», на яке особливо вказує експерт PwC.

В результаті Дублін, наприклад, вийшов на перше місце в рейтингу найбільш привабливих для нових інвестицій міст континенту. Учасники опитування вважають, що вартість нерухомості і ставки орендної плати будуть зростати в ірландській столиці швидше, ніж в будь-якому іншому з 27 проаналізованих міст. В основному рейтингу ( очікувана прибутковість вже наявних інвестицій) Дублін піднявся з 20 відразу на 2 місце.

Ціни на елітні об'єкти завищені

Високу динаміку цін опитані очікують також в Мюнхені, Гамбурзі та Берліні. Ці німецькі міста займають, відповідно, 1, 3 і 4 місця в основному рейтингу. Потім йдуть Лондон, Цюріх, Стамбул, Копенгаген, Стокгольм і Франкфурт-на-Майні.

Водночас цілих 60 % учасників опитування відзначили, що вважають ціни на житлові та комерційні об'єкти вищого класу в найбільш затребуваних містах завищеними. Тому зараз, відзначає Йохен Брюкке, увагу інвесторів, що вкладають гроші в житлову нерухомість, фокусується на " передмістях великих міст і на середніх за розмірами населених пунктах ". В області комерційної нерухомості попит переміщається, наприклад, в бік студентських гуртожитків, комплексів апартаментів з ексклюзивним сервісом або об'єктів охорони здоров'я, включаючи резиденції для літніх людей.

А от інтерес до торгових площ в кращих районах міст знизився: лише 50 % опитаних вважають їх інвестиційні перспективи «хорошими» або «дуже хорошими». Ще менше, 35 %, переконані у привабливості торгових центрів, і лише 20 % вважають доцільними вкладення в бізнес-парки.

Капіталу все більше, вибору все менше

Висновок PwC про зростаючий в Європі інтересі до житла в менш великих містах повністю збігається зі спостереженнями німецького галузевого союзу Immobilienverband Deutschland ( IVD ), який щойно зафіксував аналогічну тенденцію у Німеччині.

У свою чергу експерти Рейнсько - Вестфальського інституту економічних досліджень ( RWI ) фактично підтвердили висновки колег з PwC про раніше високою привабливості як наявних, так і нових інвестицій в найбільших містах Німеччини. 16 січня вчені з Ессена повідомили, що не виявили на цих ринках мильного міхура. « Є лише окремі ознаки завищених цін на квартири в Мюнхені та Берліні », - підкреслив аналітик RWI Роланд Дерн ( Roland Döhrn ).

В цілому ж попит на нерухомість в Європі в 2014 році зростатиме - такий основний висновок дослідження PwC. Цьому, зокрема, сприятимуть надзвичайно низькі кредитні ставки в єврозоні та більшості інших країн ЄС. Майже три чверті опитаних експертів виходять з того, що в нинішньому році на європейському ринку нерухомості будуть активніше діяти інвестиційні фонди, страхові компанії та інші великі гравці.

Водночас сім з десяти опитаних визнали, що знайти привабливі об'єкти стає все важче. « Приплив капіталу на ринок нерухомості триває, а можливості для інвестицій скорочуються », - так описує ситуацію Йохен Брюкке. Тому інвесторам і доводиться змінювати стратегію: або шукати недооцінені сегменти ринку і регіони, або займатися девелоперської діяльністю. Інтерес до цього напрямку бізнесу, як показало дослідження PwC, помітно виріс.

Источник: Buildung UA

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.