Інвестиційна активність у сфері комерційної нерухомості виросла на 21%

Інвестиційна активність у сфері комерційної нерухомості виросла на 21%
Згідно з останніми даними міжнародного консультанта з нерухомості CBRE Group, Inc., В IV кварталі 2013 року Великий Лондон продемонстрував саму бурхливу за його історію інвестиційну активність у сфері комерційної нерухомості на тлі величезного числа ув'язнених під кінець року угод по всій Європі.

Загальні інвестиції в комерційну нерухомість в Європі досягли в IV кварталі 2013 року цифри € 53,4 млрд - це зростання на 45 % порівняно з III кварталом цього року і на 19 % відносно IV кварталу 2012 року. Досягнувши рівня € 154 млрд, інвестиційна активність за рік вийшла на найвищий річний показник в Європі з 2007 року. У більшості європейських країн, навіть у тих, по яких найсильніше вдарила криза єврозони, в IV кварталі 2013 року спостерігалася зросла інвестиційна активність.

Лондон пережив винятковий завершальний квартал, фінальним акордом якого стали дві грудневі угоди в офісному сегменті в Центральному Лондоні на суму 1,7 млрд фунтів стерлінгів (€ 2,03 млрд ). В результаті по Великому Лондону зареєстрована найвища підсумкова сума квартальних інвестицій (трохи більше 9 млрд. фунтів) за IV квартал 2013 року, що перевищило рекордні рівні 2007 року. Міжнародний капітал, особливо з Північної Америки і Близького Сходу, продовжує підігрівати лондонський ринок, де лише одна з десяти найбільших угод цього кварталу пішла до британського покупцеві.

Саймон Берроукліфф, Виконавчий директор відділу ринків капіталу CBRE в Центральному Лондоні, прокоментував: « Популярність Лондона серед місцевих і зарубіжних інвесторів продовжує зростати. Протягом 2013 відбулася зміна в поглядах інвесторів, які спочатку дивилися на Лондон як на « тиху гавань », тоді як наприкінці року місто почало залучати все більш різноманітний капітал у міру зростання числа орендних операцій і бажанням інвесторів ризикувати. Політична стабільність Сполученого Королівства , податкова і юридична обстановка роблять Лондон бажаним місцем вкладення капіталу, і в цьому році ми побачили прихід нових інвестицій з Малайзії, Китаю і Південної Кореї, не кажучи про багатьох інших. Ми очікуємо, що ця тенденція продовжиться в 2014 році ».

Найбільш швидке зростання спостерігався на периферійних ринках Європи, особливо там, де криза єврозони вдарив найболючіше. В Італії, Іспанії, Португалії та Ірландії в IV кварталі 2013 року загальний обсяг інвестицій у комерційну нерухомість виріс більш ніж удвічі в порівнянні з тим же кварталом 2012 року. Ці чотири країни в сумі досягли рівня інвестицій у розмірі 5 млрд. євро в IV кварталі 2013 року на тлі всього лише € 1,7 млрд в IV кварталі 2012 року, завершивши рік серйозним пожвавленням.

У IV кварталі 2013 року високий попит з боку інвесторів також знайшов відображення у підвищенні обсягу інвестицій в Центральній і Східній Європі, особливо за межами основних ринків Росії, Польщі та Чехії. Великі угоди були здійснені в Угорщині, Румунії, Хорватії, Словаччини та України, там, де ринки інвестицій в останні роки були дуже млявими.

Джонатан Халл, Керуючий директор відділу ринків капіталу CBRE в регіоні Європа, Близький Схід і Африка, зазначив: « В даний момент в Європі активно діє широке коло інвесторів, причому найбільша активність спостерігається в частини ринку з доданою вартістю. Опортуністичні інвестори націлюються на ринки, які розглядаються як « йдуть на поправку » після кризи - це Італія, Іспанія, Португалія, Ірландія і країни Центральної та Східної Європи. Водночас раніше високий попит на ключові інвестиційні продукти на ринках центрального бізнес-регіону, наприклад, в Центральному Лондоні і великих німецьких містах, які були головною метою інвесторів протягом останніх 12 місяців ».

Валентин Гаврилов, директор відділу досліджень ринку CBRE в Росії, сказав: «За підсумками 2013 Росія увійшла в топ-7 найбільш популярних європейських ринків у інвесторів у комерційну нерухомість. Можна довго сперечатися про якість інвестиційного клімату та ризики, проте цифри говорять самі за себе. При цьому в країні працюють іноземні інвестори, які не бояться здійснювати операції вартістю $ 1 млрд. Також ними реалізуються великі девелоперські проекти. Стає все більш очевидним, що проходження стереотипам веде до того, що транскордонні інвестори в комерційну нерухомість недооцінюють можливості для отримання прибутку в Росії і упускають існуючі можливості ».

Источник: Buildung UA

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.