Католицька церква у Житомирі планує повернути собі приміщення краєзнавчого музею

Католицька церква у Житомирі планує повернути собі приміщення краєзнавчого музею
Передати будівлю сучасного краєзнавчого музею релігійній громаді Житомира просять священнослужителі в голови адміністрації Сергія Рижука та голови обласної ради Йосипа Запаловського.

Колишня канцелярія костелу була збудована відразу після спорудження костелу святої Софії.

Канцелярія пропрацювала до революції. У 70-х роках минулого століття у цьому приміщенні було відкрито краєзнавчий музей.

Про повернення історичних релігійних споруд назад у власність церков йшла мова на зустрічі керівництва області та представників релігійних організацій.

За роки незалежності церкві повернули 200 культових споруд, які раніше використовувались не за призначенням.

«Я уважно прочитав листа про те, щоб передати релігійній громаді приміщення краєзнавчого музею. Ми не відмовляємося від цього, ми послідовні у своїх діях. Рішення про передачу військкомату в Житомирі церкві ми прийняли у 2004 році, коли я був перший раз губернатором. Але я маю інформацію, що там до цього часу усе так і зависло», – сказав Рижук.

Рижук пообіцяв, що питанням передачі приміщення музею займеться тоді, коли представники релігійної громади розберуться із приміщенням військкомату.

«Якщо починати згадувати та відновлювати історичну справедливість, то ми повинні повернути штаб армії, повернути мерію, повернути усе, що є на Михайлівській, і аж до Замкової гори», – додав губернатор.

Згадали посадовці як наприкінці минулого року передавали приміщення музею природи Хресто-Воздвиженській церкві.

Голова обласної ради Йосип Запаловський розповідав, як він сам вивчав архіви, перш ніж винести на сесію питання про передачу церкви Московському патріархату.

Після того, як на урочистій зустрічі Рижук розповів про соціальні ініціативи президента та про те, як працює влада для забезпечення міжконфесійного діалогу, він попросив журналістів покинути засідання – щоб поспілкуватись з керівниками церков та управлінь адміністрації наодинці.

Нагадаємо, що на цю сесію міської ради винесений проект рішення, у якому йде мова про те, щоб забрати землю у церкви.

Прокурором Житомира внесено протест про скасування рішення Житомирської міської ради від «Про надання дозволу релігійній громаді Української автокефальної православної церкви (Парафія Преподобного Іова Почаївського) на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Ділянка знаходиться за адресою проспект Миру, 44.

Прокурор посилається на порушення норм Земельного кодексу України, розпорядження КМУ від 11.02.2010 року №318-р «Деякі питання збереження об’єктів державної власності».

Сесія планує підтримати протест прокурора та не дозволити церкві розробляти проект відводу ділянки.

Источник: www.1.zt.ua

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.