«Фінальна» арена Євро-2012 – НСК «Олімпійський» – офіційно відкриває свої двері. ФОТО

«Фінальна» арена Євро-2012 – НСК «Олімпійський» – офіційно відкриває свої двері. ФОТО
«Фінальна» арена Євро-2012 – НСК «Олімпійський» – офіційно відкриває свої двері. Враховуючи масштаби, рівень технологій, ресурсів, цей єврооб’єкт без перебільшення можна назвати грандіозним. Він відрізняється від інших восьми арен України та Польщі, які готуються прийняти матчі Євро, за багатьма ознаками.

По-перше, стадіон, місткістю 69 004 глядацьких місця, є найбільшим з-поміж усіх. По-друге, він – технологічно найскладніший. До того ж, на час Євро тут будуть задіяні безпрецедентні заходи безпеки, медичного забезпечення. Він матиме і найбільшу зону гостинності, розміщену на 45 тис. кв.м. Тож відкриття арени – направду велике народне свято.
НСК - найкрупніший в новітній історії України проект, який будується за державні кошти. Хід його реконструкції перебував в центрі уваги протягом останніх трьох років. Починаючи з 8 жовтня, «Олімпійський» стане частиною Євро, частиною Києва, частиною української історії. Напередодні свята нагадаємо унікальні особливості арени.

Диво-дах

Ефектне мембранне покриття НСК – родзинка арени, яка прикрасить Київ і стане символом України і Євро-2012. Це зараз воно нагадує «колесо життя». Та якщо згадати, наскільки трудомістким, технологічно затратним був процес його встановлення, стає зрозумілим, чому дах арени називають «інженерним дивом». Тут усе продумано до нюансів. Він надлегкий і надміцний. Зручний в користуванні – самоочищається після дощу і врівноважує себе залежно від погодних умов.

Навантаження у 13 тонн на 1 кв. м. має чотирикратний запас міцності. Витримує велику температуру і здатна пропускати сонячне світло. Встановлювали диво-дах, що накриватиме 100% глядацьких трибун, у три етапи. Спочатку була сформована залізобетонна конструкція з 80 колон, вагою до 30 тонн кожна. Далі на цьому каркасі закріпили велетенське 800-тонне «вантове колесо зі спицями».

Ця операція стала справжнім видовищем – адже 40 кілометрів тросів спочатку розклали на землі, а потім підняли на висоту понад 30 метрів. І нарешті, третій етап – монтаж синтетичної мембрани. Загальна площа покриття навісу над трибунами складає близько 48 000 кв. м, що зробило його одним з найбільших у Європі.

Арена з високим IQ

Після реконструкції «Олімпійський» вражатиме не лише дизайном, але й своїм «інтелектом». Близько 50 складних технологічних систем, підведених на НСК, управлятимуться в автоматизованому режимі. Відеонагляд, контроль доступу, огорожі, сигналізація та електромагнітні замки, раннє оповіщення про небезпеку, електронний паркінг, світло, звук, служби комунікації та багато іншого – все це веде до єдиного центру управління ареною. Окрім сучасної IT-складової, на арені задіяні екологічно безпечні та економічно виправдані інженерні рішення (вакуумна каналізація, водовідведення, системи звуку та освітлення, кондиціонування та ін.). Досконале інженерне наповнення арени є однією з основних вимог до сучасних стадіонів класу «Еліт», таких як НСК «Олімпійський».

Сильніше, вище, швидше


Перевагою стадіону є і його багатофункціональність. Врешті-решт, таким він був завжди – протягом 90 років своєї історії. Тут пліч-о-пліч з футболістами тренуватимуться атлети різних видів спорту. Для подальшої експлуатації НСК як атлетичної арени на «Олімпійському» передбачено 4 зони для стрибків у довжину та потрійного стрибка, два сектори для штовхання ядра, ще один - для метання молоту та ще один для метання диску й спису. Є тут і дві зони для стрибків з жердиною і у висоту, ділянки для забігів на 100 м та 110 м з бар'єрами, а також 8 сучасних легкоатлетичних доріжок на 400 метрів зі спеціальним покриттям. На стадіоні будуть доріжки, які дозволять проводити змагання найвищого міжнародного класу і тренуватись майбутнім чемпіонам. Сектори облаштовані згідно вимог Міжнародної федерації легкої атлетики, щоб після реконструкції арени Київ міг претендувати на організацію найпрестижніших легкоатлетичних змагань, включно з Олімпійськими Іграми.

Найбільше відеотабло

Особлива прикмета НСК - дві світлодіодні (LED) відеопанелі німецького виробництва, площею понад 103 кв. м, розміщені над футбольними воротами. Таке розташування забезпечує огляд панелей з усіх куточків трибун. Це табло – найбільше в України і одне з найбільших у Європі. Максимальна вага кожного разом з монтажною конструкцією – близько 10 тонн. А здатність відображати до 4,4 трильйонів кольорів гарантує незабутні враження від перегляду гри. Під час матчів та спортивних змагань на відеопанелях гості «Олімпійського» зможуть стежити за рахунком, переглядати повтори гострих моментів гри та отримувати інформацію про гравців та склад команд. Панелі відображають будь-яку відео-, графічну та текстову інформацію у найвищій якості, тому можуть бути використані і під час інших заходів: концертів, виставок, ярмарків, презентацій.

Еліт-освітлення

Система освітлення поля і трибун з 608 прожекторів зосереджена під дахом НСК. Її завдання – створити умови для глядачів, телеглядачів, підсилити оптичні прийоми арени. Уся світлова інженерія виготовлена на основі високоякісного обладнання світового рівня. Більшість прожекторів об’єднали в «палаюче кільце» над ареною, ще 228 ламп розмістили під покрівлею. Середній рівень вертикального освітлення у 2400 Lx відповідає вимогам УЄФА, ФІФА та Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій для телетрансляції футбольних матчів, змагань у SD- та HD-форматі. Прожектори можуть працювати в 7 різних режимах.

Як «звучить» перемога?

Якість фінального матчу Євро залежить і від звукової начинки «Олімпійського», яка також має «елітні» характеристики. Система створює рівномірне звукове покриття глядацьких місць з високими акустичними характеристиками і забезпечує високоякісне відтворення мови та музичних програм. Аналогічні системи озвучування функціонували на стадіонах чемпіонатів світу в ПАР та Німеччині, а нині запущена на Олімпійському стадіоні в Лондоні, який прийме відкриття і закриття ОІ-2012. Елітне звучання дають 88 повнодіапазонних, 80 низькочастотних акустичних систем, встановлених під покрівлею, а також 126 підтрибунних гучномовців. Додатковий звук є у восьми апаратних, рівномірно розташованих по периметру стадіону, де вмонтовані підсилювачі потужності. Управління системою здійснюється дистанційно за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення.

Живий smart-газон

Натуральне трав’яне поле – головна футбольна вимога УЄФА. Тож газон НСК є втіленням останнього слова стадіонної моди у світі. Аналогічне покриття успішно використовується на аренах ЧС у ПАР, а також на українській «Донбас Арені», у Дубай Спортс Сіті (ОАЕ). Майже 800 рулонів з натуральним покриттям, площею понад 8 тисяч кв. м, уклали на полі за тиждень, але доти його ще два роки вирощували у Словаччині. За місяць до вкладання трави встановили «розумні» системи – опалювання, підігрів, дренаж, інші технології, необхідні для функціонування газону. Напередодні словацька компанія провела діагностику ґрунту НСК, підібравши сорти трави, які приживуться у Києві, як на рідному місці. Сьогодні ж поле повністю готове до футбольних матчів. Подбали на арені і про захист трави під час проведення концертів та інших заходів: поле будуть накривати спеціальним покриттям зі світлопрозорого дихаючого пластику, здатного зберегти газон до семи днів без порушення систем життєдіяльності.
Трансформери скай-бокси

Комфортний відпочинок, офіс, презентація чи ділова зустріч – усе це можна провести в одному місці, скай-боксах НСК. Такі приміщення для представницького класу діють на всіх «елітних» аренах світу. Та їх присутність - не тільки правила хорошого тону, але й нові переваги для розвитку бізнесу. Будь-яка людина, яка викупляє право на використання ложі, отримує можливість переглядати футбольні матчі, концерти на закріплених за ложею місцях з чудовим оглядом поля, а також проводити бізнес-зустрічі. Адже кожен скай-бокс може в будь-який момент перетворитись на презентабельний офіс в центрі Києва. Виглядає скай-бокс стильно і комфортно. У кожного – комплект послуг представницького класу, сучасні технології, окремий вихід на поле, зручні сидіння в ексклюзивному стилі. Таких лож на НСК буде 39, залежно від розташування, вони поділені на шість видів. Усі ложі розмістяться на першому та другому рівнях західної трибуни стадіону.

Самобранка для 60 тисяч гостей


Як найбільша арена, центральне місце для масових свят української столиці, НСК поставив високу планку і для обслуговування гостей. Адже у стінах «Олімпійського» зможуть одночасно нагодувати 60 тисяч людей! Для цього тут створили центральну фабрику-кухню, площею 600 кв.м., яка заготовлятиме продукти для всіх об'єктів харчування на стадіоні: від фаст-фудів і кафе до ресторанів, барів, VIP-лож і конференц-залів. Завдяки унікальному обладнанню, фабрика гарантує, що гостям стадіону буде запропонована найсвіжіша і найякісніша їжа.

Цього можна досягати завдяки технологічному ланцюжку обробки продуктів: від сировини до готової продукції. Тут працюють прохідні шок-фростери, середньотемпературні і низькотемпературні холодильні камери, енергозберігаючі індукційні стеклокерамичні плити, які миттєво нагріваються і мають ККД 90%, потужна кондитерська піч, яка випікає 25 000 булочок до заходу. Продуктивність кухні розрахована, щоб нагодувати понад 4 000 гостей у VIP-зоні, а також 54 тисяч осіб у фаст-фудах, розміщених на галереях першого і другого ярусів трибун. Високий рівень сервісу задовольнить не тільки фінал Євро-2012, а й всі наступні заходи світового рівня.

Для більшості гостей працюватиме 43 кіоски швидкого харчування на другому і третьому рівнях стадіону в місцях основних пішохідних зон. Концепція стадіонного фаст-фуду дозволяє надати їжу в стислі терміни для десятків тисяч гостей стадіону під час масових свят.

Green Stadium


Не менш важливим є те, що «Олімпійський» готується як екологічно чиста арена. Довкола стадіону буде створений зелений мис для відпочинку киян та гостей столиці. Благоустрій території, окрім висадки близько шести тисяч дерев, передбачає встановлення клумб та лавок. Щодо озеленення території, воно проходить за спеціально розробленим дендропланом.

Загалом у зеленій зоні буде висаджено шість тисяч дерев та кущів - хвойні та листяні дерева, а також ліани та квіти. При оформленні перевагу віддадуть соснам, магноліям, грабам та ялівцю, японській спиреї та айстрам, які дозволяють підтримувати постійну гаму кольорів. Тож «Олімпійський» із «зеленим мисом» на понад 14,5 тисяч кв. метрів по праву може називатися Green Stadium.

ФОТО: Михайла Чернічкіна

«Фінальна» арена Євро-2012 – НСК «Олімпійський» – офіційно відкриває свої двері. ФОТО


«Фінальна» арена Євро-2012 – НСК «Олімпійський» – офіційно відкриває свої двері. ФОТО


«Фінальна» арена Євро-2012 – НСК «Олімпійський» – офіційно відкриває свої двері. ФОТО


«Фінальна» арена Євро-2012 – НСК «Олімпійський» – офіційно відкриває свої двері. ФОТО


«Фінальна» арена Євро-2012 – НСК «Олімпійський» – офіційно відкриває свої двері. ФОТО


«Фінальна» арена Євро-2012 – НСК «Олімпійський» – офіційно відкриває свої двері. ФОТО


«Фінальна» арена Євро-2012 – НСК «Олімпійський» – офіційно відкриває свої двері. ФОТО

Источник: ukraine2012.gov.ua

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.