Як зробити будинок світлим і просторим

Як зробити будинок світлим і просторим
Зміни в нашому житті відбуваються стрімко. Ще зовсім недавно ми щиро вважали, що заміський будинок в північному регіоні повинен бути в першу чергу теплим. І нікого не бентежило, що в кімнатах темнувато, тому що віконця маленькі, - головне, не дме.


По-справжньому доступними білому світу були лише веранди: у літній час там можна було і чайку попити, і на природу помилуватися. Зате на зиму ця частина будинку, як правило, наглухо закривалася, щоб не надходив холод. Тепер же навряд чи кого здивує будинок з скляною стіною в два поверхи, або великі вікна на даху, або зимовий сад, гармонійно вписаний в інтер'єр.

Магія світла

Нові технології будівництва та сучасні матеріали дозволяють не просто наситити будинок світлом, але і всіляко обіграти його внутрішній простір. За допомогою світлопрозорих конструкцій, яких на ринку представлено багато, архітектори та дизайнери створюють незвичні обсяги - овали, куби, ромби. І при цьому майже стирають межу між будинком і навколишнім середовищем: через прозору стелю ми можемо милуватися небом, через скляну стіну - зеленню саду. Сьогодні виконані практично будь-які бажання світлолюбних замовників. Можна, наприклад, наповнити світлом і візуально розширити простір будь-якої кімнати за рахунок так званого французького вікна. Це і красиво, і зручно, і стильно.

Широке панорамне вікно від стелі до самої підлоги збільшить обзорность, але не тільки, адже воно є, по суті, дверима - на балкон, в зимовий сад, на терасу, а при бажанні через нього можна потрапити прямо на садову ділянку.

Все частіше зустрічається французьке вікно у вигляді розсувний скляної стіни, яка, незважаючи на гадану крихкість, зберігає всі теплотехнічні властивості стіни несучої. Для цього використовуються спеціальні енергозберігаючі склопакети, профілі яких виготовляються, як правило, з клеєного бруса, який володіє підвищеною несучою здатністю, або з високоякісного пластику. За допомогою французького вікна архітектори створюють великі житлові простори, а також безліч малих форм: оригінальні балкони, вежі, веранди, зимові сади і т. д.

Французьке вікно - яскравий приклад того, як змінилося наше ставлення до неодмінного атрибуту всякого будинку і як змінилися ми самі. Вікно у всю стіну говорить про нашу відкритості світу, про бажання бути якомога ближче до природи, про прагнення до світла. Проте вікно впускає в будинок не тільки світло, але і темряву. І те й інше у великих кількостях може викликати відчуття дискомфорту. Для того щоб світло не стомлював вдень, а тьма не турбувала вночі, у велику і красиву віконну конструкцію вбудовують жалюзі, які управляються або автоматично, або зручними ручками на вікні. Є й інші способи створення сприятливого мікроклімату. Наприклад, в склопакетах застосовують сонцезахисне скло - воно поглинає або відображає сонячні промені. Таким же властивістю володіють стекла, тоновані в масі, і рефлективні (що відображають) з дзеркальним покриттям.

Сучасні будівельні матеріали дозволяють створювати вікна не тільки будь-яких розмірів, але і всіляких конфігурацій. Це дуже важливо, тому що світлопрозора конструкція забезпечує не тільки освітлення, але і можливість огляду навколишнього будинок простору. Вікно виконує естетичну функцію, і тому його можна розглядати як елемент мистецтва і культури. Про вікно написані книги і наукові праці, у нього багата історія. Воно має і глибокий філософсько-містичний сенс. Його часто порівнюють з оком, що дивиться у світ. Стверджують, що форма вікна може настроювати на певний характер сприйняття світу за ним. І чим незвичніше вікно, тим цікавіше світ. Звикнувши до певного типу вікон, людина бачить світ крізь ці типові віконні окуляри. Вважається, що з круглого вікна або з вікна у вигляді широкої напівкруглої арки світ представляється ближче і тепліше.

Не тільки вікна

Вікна - круглі, овальні, трикутні, трапецієвидні - змінюють простір приміщення і наше сприйняття цього простору. Але, крім усіляких вікон, до світлопрозорих конструкцій відносять всі архітектурні елементи, які в тій чи іншій мірі пропускають в приміщення природне світло. Це можуть бути засклені вхідні двері зі скляними ж козирками; елементи скління дахів - такі як мансардні вікна, світлопропускні тунелі, ліхтарі і похилі засклені поверхні; елементи скління балконів і лоджій, еркерів, зимових садів; скляні перегородки усередині приміщень, вітражі і т. д . Досвідчений архітектор, вибираючи з безлічі варіантів, завжди доб'ється індивідуальності стилю, що важливо для власників заміських будинків.

В архітектурі заміських будинків як і раніше залишаються в моді мансарди і веранди, балкони та еркери - все, що додає вишукування життя поза містом. Приживаються і незвичні архітектурні елементи, наприклад вхідні групи, які надійно захищають зону входу від капризів погоди, одночасно дозволяючи залити будинок світлом за рахунок скляних дверей, навісів і козирків з світлопрозорих матеріалів.

Сьогодні можна побачити перехідні засклені галереї, що ведуть з будинку в поряд стоять будівлі, і різні прозорі покрівлі, для влаштування яких використовуються склопакети або сталевий або алюмінієвий профіль із заповненням полімерним матеріалом - акрилом або полікарбонатом. Але справа навіть не в новизні конструкцій, а в тому, що в усьому світі відзначається тенденція до збільшення світлових прорізів.

Скляні дахи влаштовують над всім будинком або його частиною - як правило, над холом або вітальнею. У спальнях і інших приватних приміщеннях верхнього поверху зазвичай роблять мансардні вікна, які встановлюють в площині покрівлі. Завдяки енергозберігаючим склопакетам вони забезпечують надійний захист від холоду і можуть використовуватися в будь-яких кліматичних зонах. Скляні дахи і мансардні вікна пропускають значно більше світла, ніж вертикальні вікна аналогічного розміру. Вони дозволяють по максимуму використовувати природне освітлення, при цьому світло падає рівномірно і в приміщенні немає темних кутів.

Як варіант природного освітлення на покрівлях можуть бути встановлені так звані зенітні ліхтарі. Це досить складні архітектурні конструкції найрізноманітніших форм, їх встановлюють як на похилих, так і на горизонтальних дахах.

Іноді зенітні ліхтарі вважають одним з видів зимових садів, про які, звичайно ж, теж треба сказати хоч кілька слів.

Для зимового саду, який може бути продовженням вітальні, кабінету або будь-якого іншого приміщення, а також існувати у вигляді окремої архітектурної одиниці, бажана наявність прозорої або напівпрозорої покрівлі для максимального освітлення рослин. Якщо бічні конструкції зимового саду практично нічим не відрізняються від звичайних вікон, то прозорий дах повинна бути грамотно спроектована з урахуванням снігових навантажень. У цьому приміщенні дуже важливо добитися умов, при яких сад буде надійно захищена від охолодження або перегрівання. Тому для створення зимових садів використовуються спеціальні енергозберігаючі склопакети і прозорий полікарбонат.

Безпека понад усе

Зрозуміло, що при такому активному використанні скла в архітектурі будинку потрібно бути повністю впевненим у безпеці конструкцій, особливо якщо вони розташовані над головою. Тому розроблено багато способів підвищення ударної стійкості скла. Найпростіший - нанесення на поверхню скла полімерної плівки, яка при розбиванні утримує осколки. Особливо ефективна плівка у разі загартованого скла і триплексу. Загартоване скло в п'ять разів міцніше незакаленного, а при розбитті розпадається на дуже дрібні осколки з тупими краями, що знижує небезпеку травматизму. Ще більш безпечний триплекс, який складається з двох або більше шарів скла, з'єднаних за допомогою плівки або ламінуючої рідини. Від удару таке скло тріскається, але не розсипається на осколки.

Звичайне листове віконне скло з-за крихкості і чималої ваги не годиться для багатьох сучасних светопро-зрачних конструкцій. Але сьогодні розроблені матеріали нового покоління.

По-перше, спеціальні види скла, які мають особливий склад або піддалися спеціальній обробці. Наприклад, армоване скло має всередині металеву сітку, яка утримує осколки, які утворюються при розбиванні. А ось ламіноване скло складається з двох або більше склеєних аркушів різного виду і товщини. При розбиванні воно поводиться подібно армованому, але, на жаль, набагато товще і пропускає менше світла.

Створено та ряд композитних матеріалів (скло плюс полімер), скла з різними функціональними і декоративними покриттями і плівками, а також скла з полімерних матеріалів - пластики: стільниковий і монолітний полікарбонат, оргскло і прозорий шифер з ПВХ. Пластики на порядок перевершують по удароміцності звичайне скло і багато легше, тому з їх допомогою можна добитися значного збільшення світлових прорізів, спрощення несучої конструкції, зниження навантажень на фундамент.

Надійність світлопрозорих конструкцій забезпечують також спеціальні профільні системи. Застосовуються алюмінієві, пластикові і сталеві профілі. Використовується для цих цілей і традиційний матеріал - деревина: як звичайна, так і клеєна. Сьогодні досить популярні алюмінієві системи - легкі, міцні, не піддаються корозії. Але клеєна деревина не менш стійка до різних навантажень і впливів. Тому, роблячи вибір, потрібно чітко визначити, які головні функції світлопрозорої конструкції, а також зрозуміти, які навантаження їй доведеться випробовувати при експлуатації. Тоді ваш насичений світлом будинок буде довговічним, теплим і затишним, а погодні капризи північних країв стануть йому не страшні.

Источник: http://zagorod.spb.ru/

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.