Як правильно вибрати опалювальні радіатори

Як правильно вибрати опалювальні радіатори
На даний момент на ринку представлена ​​досить широка гама радіаторів опалення. Розглянемо їх основні типи та особливості експлуатації.

Високоефективними тепловими приладами вважаються сталеві панельні радіатори. Радіатори цього типу розраховані на робочий тиск теплоносія до 8 атм. Сталеві панельні радіатори знаходять застосування в індивідуальному малоповерховому будівництві. Однак, при наявності індивідуального теплового пункту можуть бути використані в будівлях будь-якої поверховості. При установці в системи з великими значеннями тиску, в будівлі з централізованою системою опалення, де є ймовірність гідравлічних ударів, їх термін служби може скоротитися до декількох місяців. Для виключення внутрішньої корозії радіаторів не допускається злив теплоносія. Протягом всього терміну експлуатації панельний радіатор повинен залишатися заповненим.
  
Радіаторами класичного дизайну вважаються сталеві трубчасті радіатори. Вони гармонійно вписуються в інтер'єр практично будь-якої кімнати. Сталеві трубчасті радіатори призначені для систем опалення з робочим тиском до 10 атм. Товщина стінок металевих трубчастих елементів варіюється від 1,2 до 2 мм. Сталеві трубчасті радіатори можуть застосовуватися в будівлях будь-якої поверховості, абсолютно при різних системах опалення.
 
Особливе місце серед радіаторів опалення займають секційні біметалічні радіатори. Поєднання алюмінієвого оребрення і сталевих провідних каналів показує в експлуатації дуже гарні результати. Секційні біметалічні радіатори розраховані на експлуатацію при робочому тиску теплоносія до 15 атм. Вони також як і сталеві трубчасті радіатори можуть бути використані в різних системах опалення не дивлячись на кількість поверхів в будівлі. Протягом двох десятків років біметалічні радіатори на практиці підтвердили свої відмінні експлуатаційні якості.
 
Наступний тип радіаторів опалення - це чавунні радіатори. Чавунні радіатори практично всіх країн виробників мають однакові технічні характеристики. Радіатори цього типу можна використовувати навіть в системах опалення з відносно поганою підготовкою теплоносія (при його підвищеный агресивності, або забрудненості).

По відношенню до робочого тиску теплоносія всі опалювальні радіатори можна розділити на дві категорії:
1. Радіатори, розраховані на експлуатацію в системах опалення з середніми величинами робочого тиску (орієнтовно в межах 6 атм.)
2. Радіатори, розраховані на експлуатацію в системах опалення з високим робочим тиском (вище 8-10 атм.)

Тиск теплоносія до 6 атм. в основному спостерігається в котеджному будівництві. Через відсутність непотрібного запасу міцності, опалювальні радіатори цієї категорії випускаються в полегшеному виконанні. Вони мають дуже естетичний вигляд, невелика вага і порівняно низьку вартість. До цієї категорії відносяться радіатори панельного типу і всі алюмінієві радіатори. Основними виробниками радіаторів панельного типу на сьогоднішній день є такі фірми, як "KERMI", "DELONGHI", "DEMIRDOKUM". Найбільш економічно привабливими з вищеперелічених є радіатори від турецької компанії "DEMIRDOKUM" (серія "DEMRAD"). Турецькі радіатори виходять дешевими з кількох причин. Перш за все, це пов'язано з низькими податками на землю і відносно дешевою робочою силою. І в даному випадку дешевизна радіаторів зовсім не позначається на їхній якості і експлуатаційних параметрах.

Тепер зробимо огляд опалювальних радіаторів, віднесених до другої категорії (з робочим тиском вище 8-10атм.). Розглянемо біметалічні радіатори італійського виробництва "SIRА", сталеві трубчасті радіатори з Німеччини "ARBONIA", російські сталеві трубчасті радіатори "БІТЕРМО-РС-500" та чавунні секційні радіатори "2К-6Н" і "2К-60П".

Секції біметалічних радіаторів "SIRА" являють собою сталеві труби, залиті під тиском алюмінієвим сплавом. При цьому виходить єдине і симетричне обребрення секції. Покриття радіатора - порошкова емаль. Біметалічні радіатори "SIRA" можуть бути використані в опалювальних системах будь-якого типу.

Сталеві трубчасті радіатори "ARBONIA" відрізняються своїми маленькими розмірами і компактністю. Завдяки своїм округленим краях є травмобезпечними. Тепловий комфорт забезпечується оптимальним співвідношенням конвекції і тепловипромінювання. Сталеві трубчасті радіатори "ARBONIA" мають високоякісне антикорозійне покриття. Також можуть бути використані в опалювальних системах будь-якого типу.

Сталеві трубчасті радіатори "БІТЕРМО-РС-500" конструктивно виконані зі сталевих безшовних труб. За дизайном не поступаються європейським аналогам. Задній ряд елементів виконаний з оребренням, що збільшує потужність радіатора без збільшення габаритних розмірів. Мають високоякісне полімерне покриття.

Чавунні секційні радіатори "2К-6Н" і "2К-60П" мають прекрасний зовнішній вигляд, запозичений у європейських аналогів. Практично позбавлені недоліків і реально можуть витримати будь-які умови експлуатації. Мають високу антикорозійну стійкість. Завдяки підвищеній товщині стінок, відмінно протистоять абразивному зносу, радіатори можуть бути використані при підвищеному вмісті твердих частинок в теплоносії.

Взагалі, при виборі опалювальних радіаторів слід враховувати те, що вони були випущені оптимально пристосованими до існуючих в країні-виробнику умовам експлуатації. І ці умови значно відрізняються в країнах Європи та на пострадянському просторі.

Источник: Build for Blabla

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.