Ламінат: естетично, багатошарово, довговічно

Ламінат: естетично, багатошарово, довговічно
Ламінат на сьогоднішній день є одним з найпопулярніших підлогових покриттів - дійсно, і просто в монтажі, і зручно в експлуатації, і помірна вартість. Під терміном «ламінат» в даному випадку мається на увазі ламінована підлога. За великим рахунком, цим словом позначається сама полімерна плівка, що покриває деревноволокнисту або деревостружкову плиту. Саме тому, говорячи про ламінат в сьогоденні його уявленні, набагато точніше буде визначити його терміном «ламіноване покриття підлоги». Хоча поняття «ламінат» вже не просто міцно увійшло до ужитку, а й, по суті, стало загальноприйнятим для позначення даного виду покриття для підлоги.

Ламінат являє собою багатошарове підлогове покриття. Основою для ламінату в більшості випадків служать деревоволокнисті плити, значно рідше - деревостружкові.

Деревоволокнисті плити виготовляють шляхом гарячого пресування сильно подрібненої деревної маси, просоченої синтетичними смолами, з впровадженням деяких добавок (антисептики, парафін і т.д.).

При виготовленні ламінату можуть використовуватися деревоволокнисті плити різної щільності. А саме плити високої щільності HDF (High Density Fibreboard) і плити середньої щільності MDF (Middle Density Fibreboard).

Щільність основи значно впливає на технічні характеристики самого ламінованого підлогового покриття. При більш високій щільності, збільшується механічна міцність (міцність на злам, стійкість до тиску й тривалих навантажень, ударостійкість) і вологостійкість одержуваної ламінованої панелі.

Крім підстави до складу розглянутого матеріалу входять шари спеціального паперу, просоченого смолами меламінів. Весь цей «пиріг» спресовується під високим тиском і при високій температурі. Вміст меламіну в просоченны і товщина верхнього шару (ламінаційної плівки) визначають зносостійкість і якість підлогового покриття.

Розглянемо детально шари, що утворюють ламіноване підлогове покриття:

Верхній шар - це ламінація, виготовлена ​​з меламінових та акрилових смол. Вона служить безпосереднім захисним покриттям матеріалу - захищає його від подряпин і стирання, а також перешкоджає вицвітання декоративного шару.

Декоративний шар, зазвичай імітує малюнок дерева, мармуру або паркету являє собою паперовий шар з нанесеним на нього малюнком.

Далі слід описати основу ламінату (деревоволокнистих або деревностружкова плита).

Самим нижнім шаром ламінату в більшості випадків є шар з вологостійкого паперу або водонепроникний шар меламіну. Цей шар додає панелям стабільність і жорсткість, а також в деякій мірі захищає їх від деформації.

У деяких марках ламінованих підлогових покриттів можуть також бути присутнім і додаткові шари паперу з меламіновим просоченням, розташовані між декоративним шаром і основою. Це деяким чином покращує споживчі якості матеріалу.

Незважаючи на багатошаровість ламінату, його товщина зазвичай складає всього лише від шести до дванадцяти міліметрів. При цьому товщина плит безпосередньо впливає на їх звукоізоляційні властивості.

На сучасному будівельному ринку підлогових покриттів присутня безліч видів ламінату, що розрізняються між собою певними показниками.

За способом укладання ламінату існує два його види. Це клейовий ламінат і бесклеевой або замковий.

На сьогоднішній день клейовий ламінат застосовується все рідше. Це пов'язано, насамперед, з тим, що укладання такого ламінату займає більш тривалий час, а клейові основи зазвичай допустимі тільки в добре провітрюваних приміщеннях і зовсім не рекомендовані для дитячих кімнат або дитячих садків.

Замковий ламінат застосовується у багато разів частіше. Конструкція замка дозволяє дуже швидко і без особливих зусиль укладати панелі. При цьому забезпечується абсолютна надійність підлогового покриття і економиться достатню кількість часу в порівнянні з укладанням клейового аналога. І найголовніше застосування такого ламінату можливо в абсолютно будь-яких приміщеннях.

Панелі ламінату можуть бути захищені від проникнення вологи в області кромок. Для цих цілей проводиться гідрофобізація країв, тобто обробка паза і гребеня спеціальними просоченнями. Ну а якість просочення безпосередньо залежить від виробника ламінату. Деякі виробники застосовується навіть повне просочення всієї основи.

Ламінат розрізняється по класах, визначальним його зносостійкість. Згідно з існуючими стандартами, виділяють наступні класи ламінованих підлогових покриттів:

Клас «21» призначається для застосування в житлових приміщеннях з неінтенсивною експлуатацією, наприклад, в спальнях.
Клас «22» рекомендований до застосування в житлових приміщеннях з середньою інтенсивністю експлуатації - в дитячих кімнатах або віталень.
Клас «23» призначений для житлових приміщень з більш інтенсивним використанням, наприклад, в кухнях або прихожих.
Клас «31» - для приміщень громадського призначення з відносно низькою прохідністю (кабінети керівників та інше).
Клас «32» - для приміщень громадського призначення з середньою прохідністю (офісні приміщення).
Клас «33» - для приміщень громадського призначення з високою прохідністю (холи, прийомні, магазини та інше).

Головною відмінною рисою ламінованого підлогового покриття в порівнянні з іншими є його досить висока міцність і стійкість до різного роду впливів. Частково це досягається завдяки використанню в якості поверхневого покриття ламінаційної плівки. Вона володіє достатньо високим опором до стирання, а також іншим впливам. При цьому товщина плівки є показником зносостійкості ламінованого підлогового покриття в цілому й у різних марок ламінату варіюється. Це дозволяє застосовувати різні класи ламіната в різних за призначенням та умовами експлуатації приміщеннях.

Крім усього цього, панелі ламінованого підлогового покриття можуть імітувати практично будь-які малюнки і текстури. Зокрема, цей вид підлогового покриття може з легкістю імітувати паркет, причому якісні показники полімерного покриття ламінату практично ні в чому не поступаються паркетній лаку. Таким чином, ламінат поєднує в собі практично всі найкращі якості - естетичність та красу, довговічність і якість, надійність і екологічність.

Источник: Build for Blabla

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.