Армування фундаменту будинку

Армування фундаменту будинку
Армування фундаменту будинку є запорукою його міцності, якості та довговічності. Необхідність використання будівельної арматури обумовлена ​​тим, що з часом фундамент піддається негативному впливу безлічі зовнішніх факторів, що призводить до його просідання, появі тріщин і навіть до руйнування житлового будинку. При цьому варто врахувати, що для кожного типу фундаменту армування здійснюється різними способами і з урахуванням особливостей фундаменту.

Фундамент з бетону досить легко піддається розтріскуванню, так як бетон не відрізняється високим ступенем пластичності. Навіть при найменшому впливу розтягування на ньому утворюються тріщини. Крім того, фундамент може деформуватися, що відбувається при нерівномірному навантаженні на нього з боку будівлі або при впливі сил морозного здимання, які впливають з боку грунту. Деформація також веде до розтріскування, тому що при ній в матеріалі створюється дві зони: зона розтягування і зона стиснення. У зоні розтягування і відбувається виникнення тріщин.

Саме для запобігання таких негативних наслідків і необхідно армування фундаменту, суть якого досить проста і полягає в розташуванні сталевого каркаса з арматури всередині бетонної конструкції. Використання сталі в якості матеріалу для каркаса з арматури обумовлено її експлуатаційними якостями: на відміну від бетону вона більш стійка до розтягування і, відповідно, набагато легше приймає на себе навантаження ростягування.

Типи армування фундаменту

На сьогоднішній день прийнято розрізняти горизонтальне і вертикальне армування фундаменту. Дані типи зміцнення фундаменту розрізняються розташуванням прутів арматури. Що стосується горизонтального армування, то це основний спосіб зміцнення і підвищення міцності фундаменту будівлі, вживаний в будівництві. Основною перевагою даного типу армування є можливість компенсації нерівномірних навантажень на фундамент, які виникають внаслідок руху грунтів під житловим будинком.

Вертикальне армування являє собою, швидше, додатковий метод зміцнення фундаменту. Найчастіше він застосовується за наявності досить великих горизонтальних навантажень на фундамент. Багато фахівців сходяться на думці, що найбільш оптимальним варіантом зміцнення фундаменту є змішане армування, так як воно дозволяє істотно збільшити опірність будівлі будь-яким виниклим навантажень.

Арматура дозволяє не тільки додати цілісності будівлі, але і зміцнює його кути, створює об'ємний каркас по всьому периметру фундаменту. Грамотно встановлений бетонний фундамент, укріплений шляхом армування, практично не піддається розтріскуванню.

Деякі особливості армування фундаменту

Отже, необхідність в армуванні виникає в місцях можливого виникнення зон розтягування бетону. При цьому варто відзначити, що найбільшого розтягнення бетону виникає на поверхні залитого фундаменту, саме тому армування рекомендується виконувати близько до неї. Проте існує один нюанс: для запобігання ранньої корозії сталевого каркаса з арматури його слід захистити від самих різних впливів зовнішнього середовища, а для цього необхідно укладати бетон досить товстим шаром. Фахівці стверджують, що оптимальною товщиною бетонного шару є 3-5 см над закладеноюарматурою.

Слід врахувати, що угадати напрямок деформації неможливо, а деформація може виникнути і у верхній частині фундаменту, і в нижній. Для підвищення міцності фундаменту знизу і зверху рекомендують використовувати арматуру досить великого діаметра, який складає приблизно 10-12 мм. Крім того, поверхня арматури має бути ребристою, що дозволить забезпечити максимально ефективний контакт каркаса і бетону. Для решти частин сталевого арматурного каркаса можуть використовуватися більш тонкі прути з меншим діаметром.

Особливу увагу слід приділити армуванню стрічкового фундаменту, ширина якого рідко перевищує 40 см. У цьому випадку чотири прутка арматури діаметром 10-16 мм з'єднуються в каркас за допомогою арматури з діаметром 6-8 мм. При цьому варто пам'ятати, що стрічковий фундамент характеризується невеликою шириною і більшою довжиною. Це зумовлює виникнення в ньому поздовжніх розтягувань, в той час як поперечних найчастіше в стрічковому фундаменті не буває.

Що стосується армування кутів фундаменту, то тут також неможливо визначити місце виникнення деформації. Кути зазвичай армуються зігнутою арматурою, кінці якої йдуть в стіни фундаменту. При зміцненні плитного фундаменту рекомендується використовувати досить товсту арматуру і для поперечного, і для поздовжнього армування. Справа в тому, що плита відрізняється великою шириною, а в цьому випадку деформація може мати саме різне спрямування. Більш того, плитковий фундамент схильний до скручування. Для з'єднання прутів арматури між собою рекомендується застосовувати дріт, так як не для всіх видів сталі може використовуватися зварювання. У деяких випадках місця зварювання стають досить крихкими, так як під впливом високих температур змінюються експлуатаційні властивості матеріалу.

Установка опалубки

Грамотне армування фундаменту припускає виконання ряду підготовчих робіт, зокрема, установку опалубки. Фахівці рекомендують встановлювати дерев'яну опалубку, внутрішня поверхня якої викладається плівкою. Цей захід дозволить згодом прибрати встановлену опалубку без особливих проблем. В попередньо підготовлену траншею, викладену опалубкою, вбиваються арматурні прути на відстані 2 м один від одного. Саме на них і буде потім встановлюватися каркас для зміцнення фундаменту. Для скріплення арматурних прутів між собою використовується в'язальний дріт. Після створення міцного каркаса із прутів арматури можна приступати до заливання фундаменту бетоном, який повинен відрізнятися хорошою якістю.

При виконанні армування варто подбати і про вентиляцію в цокольному приміщенні. Це також дозволить запобігти несвоєчасне руйнування бетонної конструкції від гнильних процесів.

При зведенні монолітного фундаменту використання дерев'яної опалубки є обов'язковим. Вона може виготовлятися з дощок або інвентарних щитів, які дозволяють створити опалубку будь-якої необхідної форми. Дошки для опалубки краще всього використовувати хвойних порід дерев, проте для розпірок цілком допустима вільха або осика. Товщина дощок при цьому повинна бути однакова, а ширина - не більше 15 см. Горизонтальні подовжні прути арматури повинні бути ребристими, щоб забезпечити якісне зчеплення зміцнюючого каркаса з бетоном, а от поперечні прути цілком можуть бути гладкими. Для з'єднання елементів каркаса за допомогою зварювання рекомендується скористатися допомогою кваліфікованого фахівця. Таким чином, армування фундаменту суттєво продовжить термін експлуатації житлового будинку, однак при його виконанні необхідно врахувати ряд нюансів.

Источник: Корисні поради

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.