Житомирські чиновники та міністр АПК М.Присяжнюк обговорили ЗУ «Про ринок землі»

Житомирські чиновники та міністр АПК М.Присяжнюк обговорили ЗУ «Про ринок землі»
26 липня 2011 року відбулась селекторна нарада з питань проведення земельної реформи і впровадження ринку землі, яку провів Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк.

Про це портал ZThata повідомило управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації


У роботі наради взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Микола Олещенко, заступник голови облдержадміністрації Микола Дейсан, перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков, начальники районних управлінь сільського господарства, керівники і спеціалісти відповідних обласних служб.

Відкриваючи нараду, Микола Присяжнюк наголосив, що в роботі над законопроектом „Про ринок землі”, зареєстрованим у парламенті 19 липня 2011 року, був урахований досвід багатьох європейських та пострадянських країн, які займались реформуванням земельних відносин. Були взяті до уваги й національні особливості і умов, зокрема той факт, що в українських селах на відміну від інших країн проживає 33% усього населення.

Житомирські чиновники та міністр АПК М.Присяжнюк обговорили ЗУ «Про ринок землі»



Найголовнішим завданням Міністр аграрної політики та продовольства вбачає роз’яснювальну роботу по впровадженню ринку землі. Завершення земельної реформи сприятиме вирішенню існуючих проблем. Так, орендарі обробляють більше 2 млн. га землі, але мають справу з так званими мертвими душами, тобто власники земельних паїв померли, а спадкоємців немає. Близько 650 тис. га відведено під дороги, але вони обробляються, і бюджет, звісно, не отримує коштів від оренди. Ці моменти вимагають впорядкування.
Микола Присяжнюк зауважив, що у кожній області повинні бути створені штаби по роз’ясненню земельних питань із залученням аграрних науковців, керівників сільськогосподарських підприємств, фермерів, голів сільрад, представників ЗМІ, і підкреслив необхідність проведення сходів сіл, щоб урахувати всі зауваження і пропозиції, які надійдуть від власників земельних паїв, від сільських голів.


Законопроектом передбачається, зазначив міністр, що право купівлі землі мають громадяни України, фермери, а іноземні громадяни не зможуть бути власниками землі сільськогосподарського призначення. У законопроекті передбачається консолідація сільськогосподарських земель, використання земель тільки за призначенням, з додержанням агротехнологій, дотриманням сівозмін. Законопроект наголошує на обмеженні максимальної площі землі у власності однієї особи (фізичної чи юридичної) до 1,5 тис. га. Передбачається збільшити переоцінку сільськогосподарської землі в 1,7 рази, що відповідно збільшить орендну плату, заставну ціну в банках.


Житомирські чиновники та міністр АПК М.Присяжнюк обговорили ЗУ «Про ринок землі»


Передбачено виділення земельних ділянок із державного фонду для молоді, яка працюватиме на землі.
„У кожному населеному пункті має бути не менше трьох орендарів, щоб не породити панщину”, - підкреслив Микола Присяжнюк.
Законом „Про ринок землі” також передбачається, що 1% від орендної плати надходитиме на рахунки сільських рад, що сприятиме соціально-економічному розвитку села.

Перший заступник голови облдержадміністрації Микола Олещенко, звітуючи на нараді, зазначив, що робота по впровадженню земельної реформи в області розпочалась з весни. Згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації Сергія Рижука створено дві робочі групи, проведено ряд навчань обласного і районного рівнів. Наради з питань земельних відносин пройшли у половині районів області.

- Під час нарад постає багато проблемних питань, до яких додаються проблеми, пов’язані з наслідками Чорнобильської катастрофи. На сходах селян люди з розумінням ставляться до цього, і певні питання влада намагається вирішувати. Певен, що Житомирщина, виконуючи розпорядження і доручення Президента, Прем’єр-міністра, буде впроваджувати земельну реформу”.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.