98% мешканців Житомирської області отримали сертифікати на земельний пай

98% мешканців Житомирської області отримали сертифікати на земельний пай
15 липня 2011 року відбулась підсумкова нарада землевпорядників області. У роботі наради взяли участь заступник голови облдержадміністрації Микола Дейсан, начальник головного управління Держкомзему у Житомирській області Василь Ткачук, керівники територіальних органів земельних ресурсів області.

Заступник начальника головного управління Держкомзему у Житомирській області Микола Ковтуненко ознайомив присутніх з основними підсумками роботи галузі. За 1 півріччя 2011 року згідно з рейтинговим оцінюванням діяльності територіальних органів Держземагентства України головне управління Держкомзему у Житомирській області увійшло у першу десятку.

На території області проведено інвентаризацію земель населених пунктів на площі 194,3 тис. га, що складає 62,8% від загальної площі. Проінветаризовано 85% земель несільськогосподарського призначення поза населеними пунктами. Станом на 1 липня нормативна грошова оцінка земель проведена у 1428 населених пунктах із 1667, що складає 85% їх загальної кількості.

Фактично завершено розпаювання земель сільськогосподарського призначення. Станом на 25 червня 2011 року в області отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) майже 98% громадян від тих, хто набув на це право. Вручено та зареєстровано державні акти понад 260 тисячам громадянам, що складає 86,5%.

За перше півріччя 2011 року проведено державну експертизу землевпорядної документації по 210 об’єктах.

Впродовж поточного року на території Житомирської області управлінням Держземінспекції з контролю за використанням і охороною земель та інспекційними підрозділами територіальних органів Держкомзему області проведено 903 перевірки дотримання вимог земельного законодавства. Виявлено 633 порушення земельного законодавства, на адресу порушників видано 622 приписи щодо необхідності усунення виявлених порушень та складено 284 протоколи про адміністративні порушення. Проведено розрахунок заподіяної шкоди, який склав понад 467 тис. грн.

Заступник начальника головного управління Держкомзему у Житомирській області Микола Ковтуненко під час прес-конференції для засобів масової інформації охарактеризував переваги законопроекту „Про ринок земель”, схваленого Кабінетом Міністрів України 20 червня 2011 року. Із введенням у дію цього закону передбачається публічність всіх процесів, пов’язаних із землею; держава не відсторонюється від земельних питань, а виступає певним регулятором між продавцем і покупцем земельних ділянок; закон стимулює не продаж, а активне використання землі; законопроект дає можливість виправити недоліки, допущені в процесі паювання землі, і усуває перешкоди на шляху входження землі в економічний обіг.

Щодо земельних аукціонів у Житомирській області Микола Ковтуненко повідомив, що з 1997 року їх проведено 85 і від аукціонної діяльності отримано більше 450 млн. грн. Однак у цьому році проведення земельних аукціонів призупинено, оскільки на державному рівні це питання законодавчо не врегульовано.

Автор статьи: Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.