Деркомзем Житомирщини: у 2011 земельних ділянок продано на 105,8 га

Деркомзем Житомирщини: у 2011 земельних ділянок продано на 105,8 га
27 січня у Житомирі обласне управління Деркомзему провело круглий стіл щодо підсумків роботи за 2011 рік, ходу проведення земельної реформи та планів на у 2012 році.

Під час круглого столу велася мова про стан оформлення та видачі державних актів на право власності на земельні ділянки, оренди землі, проведення нормативно-грошової оцінки земель та ін.

Начальник Головного управління Василь Ткачук, зазначив, що перед землевпорядною службою першочерговим завданяям є оформлення та видача державних актів на право власності на земельні ділянки та продовження обговорення законопроекту «Про ринок земель».

На Житомирщині, яка і в більшості областей України, виникла затримка з видачею громадянам держактів.

- Затримки почали виникати через дефіцит кваліфікованих кадрів, неможливість на певних етапах здійснити оплату і провести саму реєстрацію земельної ділянки та державного акта, а також через низку інших причин, як-от невідповідність проектної документації вимогам законодавства, відсутність державного фінансування робіт із безкоштовного оформлення громадянам державних актів на право власності на землю, Держземагентство запровадило нову єдину по Україні електронну систему реєстрації. Прикладається максимум зусиль для того, щоб реєстрація йшла без затримок. Вже у найближчому часі борги за видачу державних актів будуть ліквідовані, - заявив заступник начальника Богдан Шмагала.


Станом на 30 грудня 2011 року зареєстровано: державних актів на право власності на земельну ділянку виданих громадянам – 631,9 тис.; державних актів на право постійного користування земельною ділянкою – 9,9 тис., договорів оренди землі – 267,3 тис.

Кількість земельних ділянок, на які відкрито Поземельну книгу – 211,4 тис. За інформацією фахівця, протягом 2011 року кількість громадян, які оформили державні акти на право власності на земельну ділянку взамін сертифікатів становить 296, 2 тис. осіб, або майже 90 % від кількості громадян, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай). Вручено та зареєстровано державні акти 262, 7 громадянам, що складає 86,8%.

У результаті проведення земельної реформи на території району в колективну власність передано 1,1 млн. га. Реформовано 678 сільськогосподарських підприємств. В області майже 303 тис. отримали сертифікати на право на земельну частку (пай), з них 272 тисячі громадян оформили державні акти в т.ч. видано 264 тисячі. Майже 40 тис. земельних часток віднесено до нерозподілених (не витребуваних), оскільки громадяни або померли, або виїхали за межі, не прийняли участь у розподілі земельних ділянок і т.д., - зазначив начальник начальник відділу землеустрою, охорони та моніторингу Володимир Руднік,

За 2011 рік з громадянами - власниками земельних часток (паїв) укладено 140,0 тис. договорів оренди землі. Площа земель, переданих в оренду власниками земельних часток (паїв), становить 411,2 тис. га або 37,3 % від площі розпайованих земель. Загальна сума нарахувань згідно укладених договорів оренди за земельні частки (паї) становить 126,7 млн. гривень. Фактично виплачено з початку 2011 року 108921,4 тис. грн. (85,9%). Найбільший відсоток виплати орендної плати у Баранівському (100%), Любарському (98,7%), Чуднівському (96,6%), Новоград-Волинському (95,8%), Народницькому (94,1%). Найнижчий – в Олевському (29,8%), Брусиловському (23,6%), Луганському (15,8%). Основними орендарями в області є сільськогосподарські підприємства ТАКО, НУБІЛОН, Вінниця Агро Емерджі, АТК, Відродження, ВВ Агро, Агро Регіон.

Начальник відділу ринку та оцінки земель Василь Недашківській проінформував присутніх про продовження роботи над завершенням грошової оцінки земель населених пунктів. «Роботи з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів проведені по 1575 населених пунктах, що складає 94,5 % від загальної кількості. З початку року нормативну грошову оцінку затверджено та введено в дію у 289 населених пунктах з яких 71 повторно», - зазначив Василь Павлович.

За 2011 рік в області продано 160 земельних ділянок несільськогосподарського призначення загальною площею 105,8 га . Бюджети від продажу поповнилися на 20,38 млн. грн. Загалом в області протягом останніх 13 років відбулося 36 аукціонів, на яких продано 86 земельних ділянок площею 73,04 га на загальну суму
15,59 млн. грн., в тому числі в поточному році відбувся земельний аукціон в місті Житомирі, на якому продано одну земельну ділянку загальною площею 0,34 га на загальну суму 604,76 тис. грн.

Станом 20 грудня 2011 року проінвентаризовано 120,29 тис. га земель населених пунктів, що складає 38,85 % від загальної площі. Інвентаризація несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів становить 999 га, що становить 84, 5%. Завершення цієї роботи дозволить ввести новий механізм управління землями, який зробить неможливим її розкрадання та використання не на користь держави, а також збільшить надходження коштів до бюджетів.

Особлива увага приділяється контролю за використанням та охороною земель. Впродовж року спеціалістами управлінням Держземінспекції та інспекційними підрозділами територіальних органів Держкомзему області виявлено 1344 порушення вимог чинного земельного законодавства на загальній площі понад 97,5 тис. га, в результаті чого на адресу порушників видано 1339 приписів щодо необхідності усунення допущених порушень, а у 645 випадках відкриті провадження у справах про адміністративні правопорушення та притягнуто винних осіб до адміністративної відповідальності.

Продовжується інформаційно-роз’яснювальна робота щодо запровадження ринку земель. За минулий рік в області проведено сходи сіл – понад 622, засідання кругло столу – 147. У кожному районі та місті пройшло понад 75 навчань, нарад, семінарів. Забезпечується висвітлення земельної реформи у друкованих та електронних ЗМІ. У Головному управлінні проведено 63 прямих телефонних «гарячих ліній» для надання консультацій та відповідей землекористувачам області з актуальних питань сучасних земельних відносин. Завдяки системному проведенню інформаційно-роз’яснювальної роботи зверення громадян зменшилися на 40%, порівняно з минулим періодом.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.