Землю дозволять скуповувати через підставних осіб

Землю дозволять скуповувати через підставних осіб
Уряд направив до парламенту законопроект "Про ринок земель", текст якого не змінився за три тижні його обговорення.

Документ, на думку експертів, дозволить скуповувати землі сільгосппризначення через підставних осіб або фіктивні фермерські господарства. У Госземе обіцяють не допустити махінації завдяки проведенню перевірки джерел коштів на купівлю землі. Але експерти непохитні - необхідно посилення контролю держави за діями всіх учасників земельних угод, пише Комерсант.

Верховна рада оприлюднила текст законопроекту № 9001-1 "Про ринок земель", поданий вчора урядом. Документом запропоновано дозволити з 1 січня 2012 року продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Втім, це право буде недоступне іноземним громадянам і компаніям, з часткою нерезидентів в статутному капіталі понад 10%.

Нерезиденти, які за час дії мораторію незаконно придбали сільгоспугіддя, протягом року мають добровільно повернути їх державі або пройти процедуру відчуження в судовому порядку. Найбільшими власниками сільгоспземель стануть держава та територіальні громади, які через органи Госзема і місцева влада будуть керувати ними і продавати.

Купувати землю зможуть громадяни Україні та фермерські господарства, яким буде заборонено змінювати цільове призначення ділянки протягом 10 років. Перепродаж землі в цей період буде можлива лише при сплаті 30-100% від її нормативної оцінки. Ділянки сільськогосподарського призначення можна буде купувати безпосередньо у продавця або на аукціоні.

Пріоритетне право на безкоштовну приватизацію землі буде у громадян, які отримали її в оренду або постійне користування; останні 5 років ведуть фермерське господарство; молодих фахівців, які мають аграрну освіту; також у тих, хто купують малопродуктивні землі для їх розвитку. Громадянин зможе купити не більше 2100 га в степу, на Поліссі - 1500 га, в гірських районах - 900-1100 га. Термін оренди складе 20-50 років.

За день до реєстрації документа свій варіант проекту закону зареєстрував депутат Григорій Смітюх від Партії регіонів. Він запропонував розширити перелік суб'єктів, що мають право купівлі-продажу сільгоспземлі, за рахунок аграрних компаній, засновниками яких є резиденти, і юросіб, які купують ділянки для проведення досліджень. "Обмеження на покупку сільгоспплощ будуть жорсткіше - максимально до 1500 га на одну компанію або людини, - сказав він .- Я пропоную збільшити нормативну вартість земель в 3-4 рази і заборонити її продаж за нижчою ціною завдяки сплаті мита".

Пан Смітюх підкреслив, що не буде відкликати свій проект закону, якщо його не схвалить комітет Ради з питань аграрної політики та земельних ресурсів, і він буде винесений на розгляд у сесійний зал. Говорячи про відмінності документа від урядової ініціативи, він зазначив: "Я пропоную створити держрегулятор на ринку у вигляді Земельного фонду, який буде контролювати законність обороту земель".

Експерти вважають, що обидва документи потребують серйозного доопрацювання. За словами партнера юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Максима Копейчикова, необхідно прописати більш жорсткі умови консолідації земель сільгосппризначення та повноваження держконтролю за їх використанням. "Незважаючи на те що законопроект обмежує максимальну площу землі, яка може перебувати у власності у однієї людини, можна буде сконцентрувати істотно більші масиви, використовуючи документи родичів, а також через створення фермерських господарств. Потрібно чіткіше прописати, які родичі мають право бути власниками ділянки, юридично визначити статус фермерського господарства. Крім того, контроль повинен бути за всім ланцюжком угоди: хто в кого купив, за які кошти, звідки вони були отримані ", - підкреслив юрист.

Глава Госзема Сергій Тимченко розповів, що уникнути махінацій на ринку землі планується завдяки контролю за походженням коштів громадян: "Купуючи землю, особа зобов'язана буде надати податкову декларацію про доходи, в якій чітко вказано, звідки і скільки коштів він отримав. Якщо в декларації громадянина буде зазначено, наприклад, що гроші на покупку землі отримані недавно, ми будемо більш пильно відслідковувати їхнє джерело. Думаю, такий механізм контролю дозволить нам уникнути скупки ділянок підставними особами ".

За словами віце-президента Асоціації фермерів і приватних землевласників Миколи Стрижака, з початку громадського обговорення документа 24 червня його зміст не змінилося. У ньому збереглися колізії, що провокують незаконну скупку. "Ми пропонували Мінагрополітики заборонити скупку землі фермерськими господарствами. Тому що в законодавстві немає чіткого визначення цієї організації, і є ризик, що кілька десятків фізосіб, що володіють по 2000 га кожен, можуть об'єднатися в таке господарство. Ми проти такого розміру максимальної площі для одного власника . 250-300 га землі достатньо, щоб забезпечити сім'ю, - зазначив пан Стрижак.

- Потрібно заборонити скуповувати більше третини сільгоспземель населеного пункту, інакше місцева влада втратять контроль ". Голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Томич впевнений, що законопроект не виключає концентрацію аграрного фонду у власності нерезидентів:" Документом потрібно заборонити акціонувати землю, тобто вносити її в статутний капітал акціонерних товариств, які можуть мати іноземних власників. Таким чином зараз іноземні компанії сконцентрували близько 11 млн га сільгоспземель ".

Источник: http://www.svdevelopment.com/

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.