На Житомирщині розгортається війна за землі, багаті на титан. ВІДЕО. ФОТО

На Житомирщині розгортається війна за землі, багаті на титан. ВІДЕО. ФОТО
Сценарій американського фантастичного фільму «Аватар», у якому було знищене поселення заради дорогоцінного ресурсу може знайти реальне відображення на Житомирщині.

Вчора, липня у Житомир приїхали небайдужі мешканці кількох селищ, які об’єдналися у громадський рух опору «Врятуємо Полісся». На прес-конференції, гроші на проведення якої збирали всім селом, вони розповіли про свою проблему та показали власний кінофільм, відзнятий у Чоповичах та Іршанську.

На землі селищ Моделів та Чоповичі Малиського району, багаті на титанові руди, кинула оком Національна акціонерної компанії «Надра України» - державна компанія.

ЇЇ дочірнє підприємство «ЖИТОМИРБУРРОЗВІДКА» надіслало 15-тьом селищним ради Житомирської області прохання погодити видобуток титану на території цих селищ. Та мешканці сіл і сільські депутати стверджують, що на них тиснули і прохання перетворилось на вимогу.

І депутати села Чоповичі 25-го квітня це прохання погодили.

Державна компанія «Надра України» проводить видобуток ільменітової руди у Іршанську. Але у держави немає підприємств для збагачення цієї руди і отримання титану, тому Україна частину дорогіцінної сировини продає за копійки іншим державам, а решту реалізує приватним українським компаніям. Таких підприємств є всього 3: Вільногірський гірничо-металургійний комбінат, Іршанський гірничозбагачувальний комбінат і ТОВ «Валки-Ільменіт». І всі ці компанії належать Group DF Дмитра Фірташа.

Українські ЗМІ, вже піднімаючі цю тему, стверджують, що Ці поставки будуть дуже своєчасними для Фірташа, адже в останні роки Іршанський гірничозбагачувальний комбінат стабільно скорочує виробництво ільменітового концентрату якраз через поступове виснаження існуючих кар`єрів.

Отож через два дні, 27-го квітня відповідне погодження надала Малинська районна рада.

Та чопівчани виступили категорично проти цього.

- Рішення в сільських радах були прийняті поспіхом, заявляємо офіційно, під тиском районної влади. Є навіть така інформація, неофіційна, що в селі Мелені Коростенського району, де люди не брали ніякого рішення - через пару днів приїхав заступник міністра екології та представники Житомирської облдержадміністрації, районне начальство і під тиском змусили прийняти рішення сільської ради про погодження на видобуток ільменіту, - заявив Станіслав Губенюк, житель Чоповичі, депутат сільської ради.

Видобуток титану, який нині на Житомирщині проводиться тільки у Іршанську призведе до тотального зникнення води у колодязях, ліси будуть знищені, а землі стануть мертвими на десятки років. Все як у американському фантастичному фільмі.

Причому аналогічне майбутнє чекає на 15 селищ Коростеньського, Малинського, Володар-Волинського, Черняхівського, Радомишльського та Коростишівського районів.

Мешканці Чоповичей, не бажаючи знищення свого села, почали зібрали більше тисячі підписів з вимогою скасувати це рішення.

18 червня у Чоповичах відбулася позачергова сесія сільської ради, на якій прийнято рішення відмовити у погодженні розробки титанових родовищ. Крім того громада села підготувала відкритий лист-звернення до депутатів Малинської райради, з проханням зібрати позачергову сесію і відмінити своє рішення.

Вони продемонстрували фільм, знятий ними у Чоповичах та Іршанську, який показує, що розрита у кар’єрах земля після видобутку титану стає мертвою пустелею. Дуже схоже на фотографії планети Марс або Луни.

На останній сесії Житомирської обласної ради з третьої спроби було прийнято рішення про надання дозволу «Надрам України» на розробку та видобуток:

«- з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки Красноріченського родовища ільменіту на території Небізької та Фасівської сільських рад Володарсько-Волинського району на площі 99,6 га, за виключенням земель приватної власності;

- з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки Паромівського родовища ільменіту на території Рижанської та Паромівської сільських рад Володарсько-Волинського району на площі 194,0 га, за виключенням земель приватної власності;

- з метою промислової розробки Тростяницького родовища ільменіту на території Добринської сільської ради Володарсько-Волинського району площею 65,0 га та на території Салівської сільської ради Черняхівського району площею 545,4 га, загальною площею 610,4 га, за виключенням земель приватної власності;

- з метою промислової розробки Лівобережного родовища ільменіту на території Рижанської сільської ради площею 314,1 га та Радицької сільської ради площею 26,0 га Володарсько-Волинського району загальною площею 340,1 га, за виключенням земель приватної власності;

- з метою промислової розробки Злобичського родовища ільменіту на території Меленівської сільської ради площею 756,9 га та Шершнівської сільської ради площею 85,3 га Коростенського району загальною площею 842,15 га, за виключенням земель приватної власності.

Люди, на думку яких не зважають держава і приватні структури, готові на радикальні кроки - брати до рук вила, боронячи свою землю, чи лягати під колеса екскаваторів…

Сюжет телеканалу ТВІ:



На Житомирщині розгортається війна за землі, багаті на титан. ВІДЕО. ФОТО


На Житомирщині розгортається війна за землі, багаті на титан. ВІДЕО. ФОТО


На Житомирщині розгортається війна за землі, багаті на титан. ВІДЕО. ФОТО


Ці землі можуть стати пустелею..

На Житомирщині розгортається війна за землі, багаті на титан. ВІДЕО. ФОТО


На Житомирщині розгортається війна за землі, багаті на титан. ВІДЕО. ФОТО


Станіслав Губенюк: нас не фінасують політичні партії, ось гроші на проведення прес-конференції, їх збирали громадою Чоповичей...

На Житомирщині розгортається війна за землі, багаті на титан. ВІДЕО. ФОТО


На Житомирщині розгортається війна за землі, багаті на титан. ВІДЕО. ФОТО


Іршанськ, покинутий кар'єр

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.