Питання вдосконалення податкової системи України залишається відкритим

Закон про Податковий кодекс – це перша спроба за всі роки незалежності України систематизувати вітчизняне законодавство, створити баланс між завданнями наповнення доходної частини бюджетів всіх рівнів та підвищення ділової активності. Про це в ході круглого столу «Податковий кодекс в Україні: перші підсумки роботи», організованого виданням «Дело» спільно з УСПП, сказав президент УСПП, народний депутат Анатолій Кінах.

«Перший крок щодо систематизації національного законодавства зроблений. Але робота стосовно вдосконалення податкової системи України не завершена. Особливо це стосується питань, які повинні сприяти приведенню українського законодавства у відповідність до європейських стандартів», - наголосив А. Кінах. За його словами, це питання зближення податкового і бухгалтерського обліку, вдосконалення нормативних вимог щодо класифікації мікропідприємств, малих, середніх та великих підприємств, критеріїв з точки зору обсягів доходів й чисельності тощо. Ці проблеми не лише погіршують інвестиційний клімат в нашій державі, але й створюють умови нерівноправної конкуренції для вітчизняного товаровиробника.

Ще одне питання, яке турбує промислово-підприємницьку спільноту – відсутність сучасної, ефективної системи моніторингу впливу Податкового кодексу на умови підприємницької діяльності, ділову активність й інвестиційне середовище в країні, а також нерівноправні умови і обов’язки держави та платників податків.

«Досі не виконано доручення Президента України В.Януковича, яке було сформульовано в момент підписання закону про Податковий кодекс. Це створення сприятливих умов для роботи малого й середнього бізнесу, запровадження більш ефективних методів використання прибутку як фактору реінвестування в національну економіку для її подальшого розвитку, стимулювання інвестиційного активності, вдосконалення питання відшкодування ПДВ тощо. Єдине, що сьогодні зроблено завдяки спільним зусиллям бізнесу і влади – це прийняття законопроекту про спрощену систему оподаткування», - зауважив президент УСПП.

А. Кінах наголосив також на дуже важливому моменті податкової системи – це створення стимулів для подальшого розвитку таких стратегічних галузей української економіки як легка промисловість, авіа-, судно- й кораблебудування, зростання енергоефективності, енергозбереження тощо.

«Однак Податковий кодекс не може вирішити всіх проблем, які існують в Україні. А вдосконалювати необхідно і проблематику навантаження на фонд оплати праці, і механізм податкового векселю, і визначення митної вартості товарів, і амортизаційну політику з точки зору оновлення основних фондів виробництва, які морально та фізично застарілі в Україні. Тому треба підсилювати комунікації із експертним середовищем, тими людьми, які створюють робочі місця й платять податки і розробляти системні програми й закони, спрямовані на підвищення ділової активності, платоспроможності внутрішнього ринку та в цілому конкурентоспроможності нашої держави», - резюмував політик.


Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.