Об’єднання промисловців, підприємців і роботодавців долучаються до опрацювання Концепції реформування податкової системи України

Підтримуючи необхідність подальшого вдосконалення податкової системи України – приведення ставок податків до європейського рівня, виведення економіки з тіні і створення максимально сприятливих умов для розвитку підприємництва, УСПП та ООРУ організовують обговорення запропонованих Державною податковою службою змін в системі оподаткування задля встановлення економічно обґрунтованого рівня податкового навантаження на бізнес, недопущення погіршення ділового клімату в Україні.

На думку експертів УСПП, ООРУ позитивні наслідки запровадження запропонованих ДПС України змін полягають в детінізації ПДВ, враховуючи, що зниження ставки призведе до зменшення частки цього податку в загальних надходженнях до бюджету, що зробить його менш привабливим для здійснення адміністративного тиску на бізнес.

Щодо подолання проблем з бюджетним відшкодуванням негативного сальдо податку на додану вартість, зазначають в УСПП, то зі зменшенням надходжень ПДВ до бюджету зменшиться і обсяг його відшкодування. Старі борги з відшкодування податку можуть в деякій мірі погашатися саме за рахунок надходжень податку з обороту, але цей фактор недостатньо компенсує всі «мінуси» від впровадження податку з обороту.

В УСПП також вважають, що скасування пільг призведе, з одного боку, до зменшення платежів до бюджету з ПДВ за рахунок того, що відпаде необхідність виключення ПДВ з податкового кредиту за звільненими операціями, а також, дасть можливість отримати податковий кредит з ПДВ наступним за ланцюгом постачання платникам податків. З іншого боку, скасування пільг відновить право на бюджетне відшкодування ряду платників податків та, відповідно, можливість для застосування певних схем мінімізації оподаткування.

Серед питань, які на думку УСПП, ООРУ потребують додаткового обговорення й доопрацювання – розширення прогресивної шкали податку на доходи фізичних осіб, застосування різних ставок для імпортних операцій (послуг) та операцій на внутрішньому ринку, запровадження податку з обороту, особливо для експортерів та імпортерів, які здійснюють капіталізацію бізнесу, зниження розміру єдиного соціального внеску тощо.

Промислово-підприємницька спільнота готова ввійти в склад Робочої групи, що найближчим часом буде створена при Міністерстві фінансів України, з тим, щоб запропонувати практичні механізми детінізації економіки та провести додаткові розрахунки в розрізі галузей економіки, видів підприємницької діяльності, а також в розрізі різних рівнів прибутковості з метою встановлення економічно обґрунтованого рівня податкового навантаження на бізнес.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.