Микола Оніщук: НБУ має внести зміни до постанови № 22 через прийняття відповідного акту Правління

Роз’ясненням від 11.11.2011 Національний банк України уточнив свою позицію щодо порядку ідентифікації банком своїх клієнтів, зокрема вказав, що до анкети мають вноситися лише ті дані персонального характеру про фізичну особу, які встановлені законом «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму», тобто паспортні дані та ідентифікаційний код.

Як повідомили Інтернет-виданню Рупор Житомира в прес-службі політика, при цьому, президент Інституту правової політики Микола Оніщук, керуючись нормами верховенства права, зауважив, що роз’яснення, підписане заступником Голови Нацбанку, не є видом нормативно-правових актів Національного банку, а відтак не є зміною нормативних положень постанови №22 від 31.01.2011 р., що внесена до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів.

Фактична зміна позиції НБУ обумовлює необхідність внесення змін до зазначеної постанови через прийняття відповідного акту Правління НБУ та його реєстрації в Міністерстві юстиції України. «Інакше, наявність в Єдиному державному реєстрі нормативних положень, що суперечать Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму» не буде усунена», - наголосив екс-міністр юстиції.

Як відомо, Постановою №22 від 31 січня 2011 року (зареєстрована Міністерством юстиції України 07 квітня 2011 року за №463/19201) Національний банк України вніс зміни до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, якою змінено порядок ідентифікації банком своїх клієнтів. Згідно з нею, банк під час ідентифікації фізичних осіб зобов'язаний формувати та вести електронні анкети клієнтів, в яких, крім звичних паспортних даних, ідентифікаційного коду, місця роботи, контактного телефону, громадяни повинні вказати адресу електронної пошти, зазначити всі рахунки, що відкриті в інших банках (найменування банку, код банку, номер рахунку), надати характеристику свого фінансового стану, вказавши при цьому про нерухоме майно та цінне рухоме майно, що належить їм на праві власності. Крім того, клієнти – фізичні особи зобов’язані розповісти про джерела своїх прибутків, а також надати інформацію про свою належність до публічних діячів або до пов'язаних з ними осіб.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.