Рада хоче дозволити українцям розраховуватися за кредитами за старим курсом у гривні

Рада хоче дозволити українцям розраховуватися за кредитами за старим курсом у гривні
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про реструктуризацію валютних кредитів у гривню.

За дане рішення у четвер, 3 липня, проголосували 289 із 369 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроект було внесено народним депутатом Русланом Князевичем.

Він передбачає реструктуризацію кредитів, які були отримані громадянами на придбання житлової нерухомості або майнових прав на житлову нерухомість для власного проживання, яке є єдиним житлом фізичної особи та/або його сім'ї.

Також закон діятиме у разі, якщо загальна сума несплачених зобов'язань за кредитом не перевищує 1 млн грн за офіційним курсом гривні до іноземних валют станом на 1 січня 2014 року (7,99 грн за доллар); відсутність заборгованості за кредитом станом на цю дату або її погашення до моменту реструктуризації.

Реструктуризація зобов'язань за кредитом проводиться шляхом внесення змін до договору, які передбачають перерахування несплачених зобов'язань за кредитом у гривню за офіційним курсом, встановленим на дату проведення реструктуризації. Плата за користування кредитом після перерахування встановлюється до кінця дії договору зі змінами у розмірі фіксованої процентної ставки, яка діяла за кредитом до моменту реструктуризації.

Розмір щомісячного платежу за реструктуризованими зобов'язаннями не може перевищувати розміру місячного платежу за таким кредитом до його реструктуризації, перерахованим у гривню за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим станом на 1 січня 2014 року.

Крім того, частина зобов'язань позичальника, що визначається як різниця між сумою зобов'язань за кредитом на дату реструктуризації, перерахованою у гривню за офіційним курсом гривні на дату проведення реструктуризації, та сумою цих зобов'язань, перерахованою у гривню за курсом на 1 січня, підлягає сплаті позичальником останніми платежами за графіком платежів за кредитом.

Такі зобов'язання позичальника можуть бути прощені банком на умовах та в порядку, визначених у договорі зі змінами.

Законопроектом також передбачається погашення зобов'язань за кредитом в іноземній валюті, забезпеченим іпотекою за рахунок передачі позичальником предмета іпотеки іпотекодержателю (банку). Така передача є підставою для припинення зобов'язань за кредитом, у тому числі якщо вартість предмета іпотеки є недостатньою для повного задоволення зобов'язань.

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов закликав народних депутатів підтримати саме цей законопроект, пише Уніан.

"Враховуючи катастрофічну ситуацію в економіці у зв'язку із продовженням бойових дій, у зв'язку із продовженням енергетичної блокади нашої країни будь-який проект, не збалансований із НБУ і Мінфіном, буде заветовано", - сказав спікер.

Окрім законопроекта Князевича, на розгляді у ВР було ще три документи, авторами яких є народні депутати Олексій Кайда, Микола Рудьковський (їхні законопроекти не були підтримані), а також Михайло Опанасенко, законопроект якого не голосувався, бо перед цим був підтриманий законопроект Князевича.

Нагадаємо, що 1 липня активісти зібралися біля Верховної Ради із вимогою прийняти закон про валютні кредити. Тоді градус напруги досяг такого рівня, що між учасниками пікету спалахнули сутички. За свідченнями очевидців, у натовпі навіть вибухали світлошумові гранати.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.