Озеленення дахів

Озеленення дахів
Ідея озеленення дахів аж ніяк не нова. Вона прийшла з Північної Європи. Ще 1000 років тому, обкладаючи дах мохом і дерном, люди утеплювали своє житло. У Середній Азії використовуючи цю ідею, люди рятувалися від спеки. Рослини і земля самі по собі хороші теплоїзолятори, а так само захищають від пожежі та дощу. Вже пізніше озеленення покрівлі перетворилося ще й у прикрасу. Наприклад сади Семіраміди, одне з чудес світу, це озеленені дахів палаців.

У сучасних містах, щоб заповнити дефіцит зеленої площі, почали споруджувати сади на дахах, наприклад, офісних будівель. Тепер все частіше зустрічається і озеленення приватних будинків, котеджів, дачних будівель, гаражів.

Як же робляться «зелені дахи»?

Спорудити зелений килим можна практично на будь-якому матеріалі. Дерев'яна основа, гідроізоляція, бар'єр для коренів, термоізоляція, дренаж, фільтр, грунт і, звичайно, самі рослини. Існує два типи озеленення даху.

Екстенсивне. При екстенсивному озелененні викладають шар грунту всього 5-8 см. Цього достатньо для вирощування трави та польових квітів, які не вимагають особливого догляду і зрошення. Так як товщина шару дуже обмежена, її максимально мінералізуют. З часом на таких «зелених дахах» поселятися не тільки рослини, а й птахи. Сюди можна висадити навіть дрібні цибулинні. Такий сад на даху буде радувати око з ранньої весни до пізньої осені.

Інтенсивне. Ну а інтенсивне озеленення - це вже справжній сад, шар грунту тут від 15 см до 5 метрів, що дозволяє вирощувати на покрівлі чагарники і навіть дерева, яким вже необхідний полив і додатковий догляд. Цим садом на даху можна не тільки милуватися, але і відпочивати в ньому. Все в ваших руках! Якщо дозволяє конструкція будівлі, можна розташувати на даху невелику водойму, пишні клумби, поставити лавки, укласти доріжки, встановити фонтани. Листяні і хвойні дерева можуть досягати до 4-х метрів у висоту. Природно, на таких дахах необхідно передбачити систему автополиву.

Як самостійно спорудити сад на даху?

Переконайтеся в міцності конструкції вашого даху, чи витримає вона вага грунту, рослин в контейнерах, людей. Проконсультуйтеся з експертами, чи можливе додаткове навантаження на вашу дах.

По периметру даху встановіть перила для безпеки. Було б непогано влаштувати настил з дощок. Не забудьте про водовідведення.

Продумайте стиль і підберіть елементи декору для нього. Вам так само знадобляться контейнери для рослин. Окрім краси, яку безумовно створюють «зелені дахи», потрібно зауважити, що правильно виготовлена ​​покрівля, під таким екологічно чистим покриттям, може служити набагато довше, адже «килим» захищає її від негод, опадів і сонячних променів.

Контейнери для рослин продаються в спеціалізованих магазинах, але можна виготовити їх і своїми руками з підручних засобів. Бруски з хвойних порід, дошки, водостійка фанера, поліетиленова плівка - все це можна знайти на ділянці.

На дно готового контейнера необхідно покласти поліетилен, потім заповнити його субстратом. Уважно підбирайте рослини для озеленення даху. Висадіть в контейнери вічнозелений ялівець, стійкий до спеки китайський очерет та ірландський плющ з декоративним листям. Також чудово підійдуть нарциси, полин, лаванда і фіалки.

Источник: Корисні поради

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.