Утеплення покрівлі будинку

Перш, ніж ми почнемо міркувати про методи і технології утеплення даху, давайте разом освіжимо в пам'яті початкове визначення «дах». Надто часто в повсякденному житті ми застосовуємо поняття цього слова, зовсім далеке від його прямого призначення.
Отже, дах - є верхньою, завершальною частиною конструкції всієї будови, і призначений для захисту будівлі від впливу зовнішнього середовища. Дахи конструктивно поділяються на скатні (одно, -подвійні, шатрові, вальмові, багатощипцеві, мансардні) і плоскі. Конструктивно дах складається з покрівлі (зовнішня оболонка) і внутрішні підпори (крокви, плити перекриття і т.д.). Тепер, сподіваємося, нам буде простіше оперувати і не плутати поняття дах, покрівля і перекриття.

Види утеплення даху будинку залежать від того, на якому етапі проводиться утеплення. Якщо це етап будівництва, то схема утеплення даху складається у процесі проектування, коли є можливість передбачити і відрегулювати всі етапи утеплення даху. Але, нас більше цікавить технологія утеплення даху своїми руками вже існуючого будинку.

Утеплення даху є важливою частиною комплексу по утепленню будинку. При цьому слід одразу зазначити, що технологія, на відміну від утеплення фасадів, однакова, чи то утеплення цегляного будинку або утеплення дерев'яного будинку.

Врахування особливостей утеплення даху будинку
При виборі матеріалу для утеплення покрівлі зсередини необхідно обов'язково враховувати в яких умовах експлуатується дах: жорсткий температурно-вологісний режим (перепади температури та опади) і сильні механічні навантаження (вітер). Тому якість матеріалів для утеплення покрівлі не повинна стати пунктом економії коштів.

Теплоізоляція даху залежить від того, як використовується приміщення горища. Це важливо для розрахунку необхідних матеріалів і складання схеми теплоізоляції даху. Якщо горище не є житловим, то утепляти покрівлю зсередини не потрібно. Ретельно утеплюються лише підлога горища. Якщо ж горище або мансарда використовуються в якості житла, то обов'язково утеплити покрівлю зсередини.

Ревізія і ремонт конструкцій перед початком утеплення покрівлі - це важлива умова. Перевіряється стан крокв на предмет наявності гнилі, вогкості. Проводиться обов'язкова антисептична обробка або заміна частин конструкції. Таким самим чином діємо і з комунікаціями: електропроводка або водопровід. Після цих заходів можна сміливо приступати до самого утепленню даху.

Утеплення скатного даху
Ми вже знаємо, що будинок експлуатується, тому можемо розглядати лише варіант утеплення зсередини. Схема теплоізоляції даху зсередини практично повторює технологію утеплення вентильованого фасаду, за винятком способу монтажу утеплювача і матеріалу зовнішньої обробки. Ця технологія - найбільш прийнятний і оптимальний варіант для утеплення даху своїми руками. Як в плані фінансових інвестицій, так і в плані трудовитрат. А певний досвід у вас вже є, адже ми ж з вами вже проводили утеплення стін своїми руками.

Гідроізоляція. Якщо у вас відсутній гідробар'єр між покрівлею і кроквами, то доведеться трохи повозитися, так він обов'язковий. Монтаж гідробар'єра зсередини покрівлі проводитися таким чином, щоб він «обволікав» кроквяні ноги до яких гідробар'єр кріпитися за допомогою степлера.

Утеплення покрівлі будинку

Теплоізоляційний шар. Рекомендована мінеральна вата в плитах або рулонна. Товщина її не повинна перевищувати товщину кроквяних ніг, але і не бути менше 100 мм. Укладання плит виконується, звісно знизу від ската. Кріпити мінераловатні плити можна за допомогою рейок набитих перпендикулярно на кроквяні ноги, або за допомогою звичайного капронового шнура. Перед закупівлею мінераловати зробіть розрахунок з такою умовою, щоб плити укладалися з невеликим зусиллям між кроквами, без великих зазорів.

Утеплення покрівлі будинку

Пароізоляція проводитися паробарьером поверх теплоізоляційного шару і кріпитися до крокв. В якості паро, і гідроізоляції рекомендується використовувати будівельну мембранну плівку, але не пластикову плівку, яка не має перфорації.

Утеплення покрівлі будинку

Якщо дозволяють час та кошти, то можна провести зовнішню обробку всього пирога утеплення покрівлі зсередини з ДВП або OSB 5-8-10.

Утеплення плоскої покрівлі
Перевагою плоскої покрівлі є те, що в експлуатованому будинку, утеплення плоскої покрівлі можна проводити і зсередини і зовні. Але, це може спричинити зайві витрати, як фінансові, так і фізичні. Тому почніть утеплення плоскої покрівлі своїми руками зовні, а потім, за результатами проведеної зими - вже думайте.

Утеплення покрівлі будинку

Найбільш підходячим за своїми експлуатаційними характеристиками матеріалом для утеплення плоского даху зовні є базальтова мінераловата. Вона довговічна, має низьку теплопровідність, гарну паропроникність і опірність до механічних навантажень. Крім того, вона пожежобезпечна.

«Пиріг» утеплення плоскої покрівлі виглядає наступним чином:

- паробар'єр;
- теплоізоляційний шар;
- рулонне покриття;
- насипний матеріал.

Таким чином, ми коротенько розглянули різні види утеплення даху будинку своїми руками. Після проведених робіт, які ви виконаєте, без сумніву, якісно і з дотриманням технології утеплення даху, зима пройде в теплі.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.