Як побудувати фундамент

Як побудувати фундамент
Будівництво будь-якої будівлі починається з фундаменту. Для початку потрібно з'ясувати який тип фундаменту переважніше для вашої будівлі. На вибір фундаменту впливає тип грунту, рівень грунтових вод, розмір споруди, а також матеріал, з якого буде побудована будівля.

Фундаменти підрозділяються на стрічкові, стовпчасті, гвинтові і монолітні.

Основний тип фундаменту, використовуваний для будівель - стрічковий. Він може бути блоковим або монолітним.

Якщо споруда невелика, а земля щільна, то можна зробити стовпчастий фундамент. Стовпи потрібно монтувати по кутах споруди і в тих місцях, де з'єднуються стіни. На ділянках, де є ухил або рухливі грунти, прекрасно підійде гвинтовий фундамент.

А ось монолітний фундамент підійде для будь-якого грунту і для будь-якої споруди. В сутності це суцільна плита із залізобетону великої площі, завдяки якій знижується тиск всієї споруди на землю.

Але найбільше поширення отримав стрічковий фундамент, глибина якого змінюється в залежності від поверховості будівлі. При влаштуванні цього фундаменту можна використовувати невеликі людські ресурси при його закладці, до того ж на нього потрібно значно менше матеріалів, отже, він більше економічний.

Тепер приступимо до будівництва фундаменту. Для цього потрібно підготувати майданчик під фундамент. Прибираємо з майданчика все сміття і вирівнюємо її. Після цього робимо розмітку. Розмічаємо внутрішні і зовнішні стіни. Все потрібно продумати дуже ретельно, щоб потім не займатися переносом перегородок.

Коли розмітка закінчена, приступаємо до копання траншеї. Дно траншеї вирівнюємо в горизонтальній площині за допомогою водяного рівня. Пам'ятайте, що копаючи траншею, вам необхідно робити допуск по ширині для опалубки.

Глибина фундаменту залежить від масивності і поверховості забудови і може становити від 70см до 1,5 метра. Дно траншеї вистилається піщано-гравійною подушкою, добре трамбується, щоб вирівняти площу.

Тепер приступаємо до установки опалубки. По периметру траншеї на відстані 2,5 метрів один від одного вбиваємо металеві стрижні. Для опалубки беремо щити або дошки товщиною близько 50см. Внутрішня поверхня у них повинна бути рівною.

Потім підготуємо арматурний каркас. Для цього нам буде потрібно арматура, порізана по ширині та довжині. Довжину стрижнів потрібно розрахувати так, щоб з кожного боку до стінок залишилося близько 5 см. Арматура повинна залишатися в бетоні і не виходити за його поверхню. Це виключить можливість корозії. Кількість стрижнів розраховують виходячи з довжини фундаментної стрічки. Потрібно буде 2 горизонтальних ряди стрижнів (в сукупності це буде 4 довжини фундаментної стрічки) і короткі вертикальні стрижні, відстань між якими близько 30см один від одного. Довжина їх залежить від глибини фундаменту.

Арматурний каркас потрібно в'язати арматурним дротом, в кутах арматуру можна зігнути або, якщо є бажання, обріжте болгаркою і зв'яжіть.

Якщо споруда легка, то фундамент можна і не армувати. Попередньо, перед тим як почнете встановлювати арматуру, внутрішні сторони опалубки потрібно застелити поліетиленом, підвищеної щільності, щоб цементне молочко не витікало, коли будете заливати бетон. Після заливки бетону поліетилен слугуватиме гідроізоляцією.

Арматурний каркас в'яжуть прямо в траншеї. Після того, як арматурний каркас готовий, можна приступати до заливання бетону.

Днів через 5-7 опалубку можна зняти. От і все. Фундамент готовий.

Источник: Корисні поради

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.