Оцінка нерухомості в Україні має подорожчати в 10 разів вже з нового року.

Оцінка нерухомості в Україні має подорожчати в 10 разів вже з нового року.
В Україні може подорожчати оцінка нерухомості. Послуга, без якої неможливі операції з нерухомим майном, може подорожчати до 10 разів та стати доволі дефіцитною.

З 1 лютого багато оцінювачів готуються закритися, інші будуть виживати як можуть. До того часу ще буде можливо оформити оцінку і за старою системою, і за новою. Але після 1 лютого повністю почне працювати нова, комп'ютерна система оцінки.

Проблема залишається стара – багато оцінювачів не пройшли кваліфікацію, щоб працювати за новими умовами, пише Сегодня.

"У нас з 10 тисяч оцінювачів відучилися 1500 (вартість навчання - більше 3 тис. грн). Решта залишаються без роботи. У реєстрі - 350 компаній, зараз оцінкою по всій країні займаються 3500 компаній. Відбувається монополізація ринку", - впевнений голова Українського товариства оцінювачів Олексій Амфітеатров.

Зараз ціни на оцінку коливаються від 200 до 300 гривень. Часом більше. З 1 лютого все може кардинально змінитися.

"З лютого вартість оцінки зросте в 10 разів, до 3 тисяч гривень", - пояснює президент Асоціації фахівців з нерухомості Юрій Базелинський.

Необхідність підняти вартість оцінювачі пояснюють ціною програми, яка рахує ціну нерухомості, і дорогими курсами на отримання сертифіката.

"Якщо нічого не зміниться, ми будемо закриватися. У нас немає грошей, щоб встановити обладнання, яке коштує близько 100 тисяч гривень. Плюс потрібно ще пройти курси, які коштують 4 тисячі гривень", - говорять в одній із компаній, які займаються оцінкою.

Натомість чиновники переконують – все нормально.

"У опонентів тільки два аргументи: що виросте ціна і не вистачає оцінювачів. Але ви ж бачите, що система працює і все нормально. Інформація про те, що не всі можуть отримати сертифікат, не відповідає дійсності. Для цього оцінювачу необхідно сплатити курси, виділити сім днів свого часу, і є умова - учень повинен мати вищу освіту. Система абсолютно прозора", - розповіли в прес-службі Фонду держмайна.

Нагадаємо, що з 1 листопада оцінку нерухомості в Україні проводять комп'ютери. Комп'ютерні програми зможуть проводити оцінку нерухомості за 7 хвилин та без виїзду на місце.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.