У п'ятницю ринок нерухомості в Житомирі може зупинитися

У п'ятницю ринок нерухомості в Житомирі може зупинитися
У п'ятницю 1 листопада набувають чинності нові правила оцінювання нерухомості.

Послуги з оцінки будинків і квартир зможуть надавати тільки ті юрособи , які змогли отримати спеціальний сертифікат суб'єкта оціночної діяльності.

Як повідомили, станом на сьогоднішній день такі папери в Житомирі отримали всього 3 компанії. Цього вкрай мало, і вже в перші дні місяця операції з нерухомістю в Житомирі можуть виявитися замороженими.

Зараз в Україні працюють понад 10 тисяч оцінювачів нерухомості, нові ж ліцензії до нововведення отримали тільки 319 компаній, з них всього 8 компаній зареєстровані в Житомирській області. Швидкість їх видачі вкрай мала.

У порівнянні з теперішньою армією житомирських оцінювачів, цифра 8 виглядає смішно. Скільки ж їх потрібно, щоб люди не стояли в чергах? Експерти кажуть, що приблизно стільки ж, скільки і нотаріусів.

У Житомирській близько 130 нотаріусів. З них 27 - це державні нотаріуси. Це говорить про те, що з першого числа нотаріуси зі своїми клієнтами вишикуються в чергу до даних суб'єктів оціночної діяльності для того, щоб робити оцінку.

Експерти кажуть, що Фонд держмайна затягує з видачею ліцензій вже пройшли навчання експертів.

Зараз оцінка нерухомості робиться за кілька днів. Якщо оцінювачів не вистачатиме, то термін виконання їх роботи суттєво збільшиться.

- Зараз людина може, як і до нотаріуса, прийти до оцінювача, який поруч у нього в будинку знаходиться, отримати послугу за 1-2 дні і швидко провести угоду, - каже голова ради Всеукраїнської громадської організації " Українське товариство оцінювачів " Олексій Амфітеатров. - За новими правилами і договорами, які нові суб'єкти оціночної діяльності пропонують клієнту, людина буде чекати до двох тижнів.

Природно, зростуть і ціни на послуги оцінки.

У серпні, коли дана норма набрала чинності, а перенесли її тільки наступного дня, ціни на послуги оцінювачів з ліцензією зросли вдвічі. Якщо раніше за оцінку квартир брали 250-300 гривень, то тепер вартість послуги зросла до 600 гривень. При цьому додзвонитися до них було проблематично - через ажіотаж всі телефони були зайняті.

Для первинного житла

Якщо ви збираєтеся купувати нову квартиру в забудовника , то для вас у листопаді нічого не зміниться. Як кажуть ріелтори , квартири в будинках , що не введені в експлуатацію , в оцінці не потребують - схема їх продажів через облігації та фонди фінансування будівництва не передбачає такої оцінки.

Для вторинного житла

Якщо вам знадобиться здійснити угоду в перші дні після нововведення , то вам доведеться зібрати пакет документів (див. список), звернувшись до оцінювача , який вже має сертифікат суб'єкта оціночної діяльності . Після того як ви отримаєте на руки оцінку , можете йти з покупцем до нотаріуса.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.