Як краще вибрати опалювальне обладнання?

Як краще вибрати опалювальне обладнання?
Не секрет, що останнім часом дуже популярними стали алюмінієві і біметалічні радіатори опалення. Кожен, хто починає ремонт у своїй квартирі, обов’язково намагається змінити громіздкий «чавун» на легку опалювальну конструкцію з сучасних матеріалів.

Але ось яка заковика: наш брат, споживач, як правило, не дуже добре орієнтується в технічних тонкощах того чи іншого опалювального приладу, орієнтуючись, у першу чергу, на ціну. І, природно, намагається придбати щось дешевше.

Найбільш прийнятною за ціною зараз є продукція, вироблена нікому не відомими зарубіжними виробниками, у якій, як кажуть, «ніхто не питав сертифікат». І тут потрібно дуже добре розуміти: купуючи дешеве, ми ризикуємо серйозно обпектися на якості.

Останнім часом українські фірми-дистриб’ютори стали активно імпортувати радіатори опалення з країн азійського регіону. Так, вони відповідають елементарним вимогам до опалювальних систем. Але справа в тому, що протягом останніх десяти років на ринку йшла активна боротьба за зниження собівартості продукції. У підсумку радіатори стали легшими, а їх стінки вдвічі тоншими.

Не всі знають, що при зменшенні маси радіатора падає і його головна характеристика — тепловіддача. Тобто, менше «металу», батарея тепла в навколишнє середовище віддає менше.

Між тим такі радіатори, як ми вже сказали вище, активно заповнюють наш ринок. За останні десять років вони були встановлені в мільйонах квартир.

Експортерам і нашим дистриб’юторам дуже зручно працювати в цій зв’язці. Заводи-виробники знайшли постійного замовника і завантажили свої потужності, українські фірми-дистриб’ютори отримують надприбутки. Буд-маркеты забивають склади дешевим товаром, який користується підвищеним попитом.

Насправді «гнати» товар з азійського регіону дуже легко і просто. Якихось обов’язкових нормативних вимог до опалювальних приладів в нашій країні немає, а сертифікація є добровільною. У результаті разом з досить непоганою продукцією з того ж Китаю до нас часто потрапляє дешеве, низькопробне опалювальне обладнання, яке не витримує ніякої критики.

Сприяють цьому і всілякі «сірі» схеми, які застосовуються для того, щоб розмитнити такий продукт. Через митницю часто пропускається товар за заниженою вартістю. Із-за того, що до нас ринула контрафактна продукція, недоотримає ще й бюджет. Причому не сотні тисяч, а мільйони гривень.

Між тим, у Законі про захист прав споживачів чітко сказано: продавець зобов’язаний надати споживачеві достовірні і повні відомості про споживчі властивості товару. На жаль, у тому, що стосується опалювальних приладів, цього правила часто-густо не дотримуються. Адже ніхто не попереджає покупця, що його радіатор буде мати меншу тепловіддачу, ніж наш, вітчизняний, зроблений з дотриманням всіх вагових параметрів.

Сьогодні на вітчизняному ринку з’явилася ціла лінійка якісних опалювальних приладів українського виробництва: Запорізьких, Харківських. Але реалії такі, що наші алюмінієві і біметалічні радіатори, вироблені, між іншим, строго по ДЕСТ, не можуть конкурувати з опалювальними приладами, виробленими в тому ж Китаї чи Турції, по ціні.

А в підсумку в зоні ризику виявляється споживач. Адже результатом експлуатації тонкостінного радіатора часто стають — затоплена квартира, невдоволені сусіди, тотальний ремонт.

А підприємці, які отримують надприбутки на дешевому імпорті, мабуть, вирішили зайняти дуже зручну в даному випадку позицію: «після нас хоч потоп».

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.