Обираємо автоматичний вмикач

Обираємо автоматичний вмикач
Давайте спочатку визначимо мету заміни автоматичного вимикача (автомата) в квартирі або в приватному будинку.

Основною причиною є моральне старіння або вихід з ладу старого вимикача. Другою, найбільш популярною причиною — є планова заміна проводки по всій квартирі, перед капітальним ремонтом.

Спочатку розберемо перший, більш простий випадок заміни одного старого автоматичного вимикача на новий.

На всіх комутаційних апаратах є напис про значення номінального струму, під який вони призначенні. Перед тим як викидати пробки або старий автомат, потрібно уважно вивчити значення номінального струму. Як правило, в старих квартирах це 16А.

Важливо: не можна купувати автоматичний вимикач із завищеними номінальними параметрами вихідного струму без заміни проводки (навіть якщо постійно вибиває пробки із-за підвищеного навантаження). Але про згодом.

Після цього прямуємо в магазин і купуємо “автомат” саме з таким номіналом. Потрібно також визначити однополюсний він чи двополюсний. Ще варто звернути увагу на наступний факт.

Трохи відійдемо від теми і перейдемо до нудної теорії. У кожного сучасного автомата (автоматичного вимикача) є два види захистів. Перший захист – це тепловий розчіплювач, дія якого спрямована на ліквідацію можливого перевантаження дроту. Про те, як правильно вибрати перетин дроту, буде окрема стаття. Наприклад, якщо у квартирі проводка виконана перетином 1,5 квадратних міліметра, це означає, що номінальний струм, який може протікати по дроту в тривалому режимі становить 16 або трохи більше. При перевантаженні проводки, під дією потужних споживачів електроенергії (наприклад спільне включення пральної машини і кондиціонера або праски), провід починає перегріватися, внаслідок чого може виникнути пожежа. Тепловий розчіплювач призначений якраз для відключення тривалих струмів, що перевищують номінал.

Другий вид захисту автоматичного вимикача – це електромагнітне відсічення, яке необхідне для ліквідації коротких замикань, наприклад при включенні несправної вилки в розетку.

Так як цей електромагнітний розчіплювач впливає на вибір автоматичного вимикача? У кожного автомата є свій діапазон спрацьовування і моментального відключення електромагнітним розчіплювачем.

Характеристики (маркування) носять назву латинських літер B, C, D. Для квартири оптимальним варіантом є характеристика C, яка працює в діапозоні 5-7 кратностей від номіналу. Потужні електроприлади, такі як пральна машина або кондиціонер, в секунду дають велику потужність, а значить сприяють протіканню великих навантажувальних струмів. Для того, щоб автомат не вибивало від такого роду короткочасних перевантажень і вибирається необхідна характеристика.

Якщо вдома є пральні машини, праски, кондиціонери, особливо холодильник, то бажано вибрати автоматичний вимикач з характеристикою C.
Якщо немає потужних електроприладів, можна взяти і поставити автомат з характеристикою В (3-5 кратність розчіплювача).

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.