Етапи облаштування будинку

Етапи облаштування будинку
ВІКНА

Віконні профілі — важлива частина «екологічно чистого» будинку. Якщо ви хочете, щоб ваші вікна були по-справжньому безпечними, зверніть увагу на вміст свинцю у складі віконного пластику. Якщо така інформація в магазині або у дилера відсутня, то доведеться самому досить ґрунтовно вивчити фірму-виробника.

Перш ніж зробити остаточний вибір на користь того чи іншого віконного бренду, дайте собі зусилля поцікавитися, чи є у компанії-виробника так званий зелений сертифікат? Це убезпечить вас від придбання екологічно брудної продукції.

Радимо зайти на сайт екологічної організації, яка видала такий документ «зелений сертифікат» відповідності: звіритися, чи є в її списку згаданий виробник.

Поясню, для чого це робиться. Компанії, які стурбовані своїм іміджем, на старті своєї діяльності зазвичай дуже прагнуть отримати документ, що підтверджує їх екологічну спроможність. Зрештою, вони отримують такий документ. А потім, як водиться, дозволяють собі розслабитися.

У підсумку після закінчення деякого часу виявляється, що з’явилися відхилення в якісних характеристиках продукту. Нерідко «зелений» сертифікат у таких компаній згодом відгукується.

Тому не гріх перевірити, чи дійсний документ, на сайті уповноважених екологічних організацій.

ОЗДОБЛЕННЯ СТІН І ПІДЛОГИ

Серед стінових оздоблювальних матеріалів для заміського будинку безумовно лідирують гіпсовмісткі.

Гіпс — один із самих чистих природних матеріалів. Тому штукатурка на основі гіпсу і гіпсокартонні аркуші мають хороші показники екологічності. І тут завдання споживача — просто правильно вибрати виробника у відповідності з функціоналом вашої обробки.

Ще один обробний лідер — дерево. Якщо ви вирішили використовувати клеєний брус, то потрібно лише впевнитися, що при його виготовленні не застосовувалися формальдегідні смоли (зокрема у складі клею). Але якщо ви купуєте брус в солідній компанії, то вам навряд чи загрожує отримати щось недоброякісне.

З підлогових покриттів найчастіше вибирається ламінат або лінолеум, а також дерево (паркет або паркетна дошка).

Тут потрібно мати на увазі, що є лінолеум, призначений для житлових приміщень, і є лінолеум для офісів або промислових цехів. Вам, звісно, потрібний «житловий» лінолеум.

«Промислові» лінолеуми володіють більш високим ступенем стирання. Але вам така якість в домашніх умовах не знадобиться — достатньо буде середніх міцних показників.

Лінолеуми бувають з утеплювачем і без, застосовувати їх потрібно в залежності від того, які у вас підлоги. Тут також важливо отримати сертифікат екологічності у виробника.

Що стосується ламінату, то рекомендується брати ламінат підвищеної класності — 33-й. Нагадаю, що 32-й клас має гарантію від стирання 5-8 років, а 33-й — 10-15 років. Оптимальна товщина — 8-10 мм.

Якщо ви вибираєте ламінат зі знаком «ЕКО», для його підтвердження не завадить поцікавитися сертифікатом на продукцію.

ОЗДОБЛЕННЯ ФАСАДУ І ФУНДАМЕНТУ

Для цих цілей застосовуються цемент, піскобетон, сендвіч-панелі. Це окрема велика тема, про яку ми поговоримо в наступних публікаціях, а сьогодні зупинимося на самому простому вигляді робіт з цементом — вимощення.

Це декоративна цегла з бетону «під старовину» нібито у двох кольорах: темно-коричневий світло-коричневий. Насправді це один колір, темний після дощу, світлий — коли висохне. Багато хто приймає темний колір, як природний, але через 3-4 дні сухої погоди він значно змінюється. Звертайте на це увагу.

Тут ви не обійдетеся без цементних піскобетонів. Зауваження по ходу: робити вимощення без утеплення фундаменту або його штукатурення — марне заняття. Запам’ятайте: спочатку утеплюється і штукатуриться фундамент, а потім укладається вимощення.

Дуже важливо вибрати для вимощення піскобетон правильної якості. Деколи бачиш, як десь на трасі стоять машини, які торгують цим самим піскобетоном без всяких чеків і документів (наприклад у Києві на Кільцевій дорозі). Недосвідченого споживача у таких продавців підкуповує ціна: 40-кілограмову упаковку можна придбати, наприклад за 30 гривень.

Але тут треба розуміти, що виграючи в ціні, ви програєте в якості. Коли ви або ваші будівельники починаєте готувати з такого піскобетону цементний розчин, то часто він виходить дуже поганої якості, і працювати з ним буває дуже складно.

Другий матеріал, який вам знадобиться, це тротуарна плитка. Так зване гаражне виробництво вас, звичайно, прихилить ціною. Але знову ж таки ви програєте в якості.

Тепер про самі роботи. Якщо ви кладете плитку на цементну основу, то товщина плитки повинна бути 40 мм, якщо без цементу і прямо на пісок — то краще брати товщину плитки 60 або 80 мм.

Найпопулярніший формат плитки — це цеглинка 10х20 товщиною 40-80 мм. На замітку: одного мішка піскобетону вагою 40 кг вистачає на укладання 3 м² плитки.

Можна укласти плитку і самостійно, але тут потрібно буде озброїтися деякими спеціальними знаннями. Наприклад, з приводу ухилу, який потрібно задати вашій плитці, щоб там не застоювалася волога.

ДАХ

В першу чергу, потрібно вирішити для себе, який дах вам потрібний: м’яка покрівля, метал чи металочерепиця.

З м’якого матеріалу можна спробувати викладати різні малюнки: сучасний руберойд — досить міцне покриття і мало нагадує свого кволого попередника радянських часів.

Якщо ви хочете дах з металочерепиці, то потрібно звернути увагу на вміст цинку в складі: в металочерепиці його має бути не менше 25%. Цинк — нержавіючий матеріал, і чим більше його покриття, тим довше прослужить сама дах.

У нас в Україні досить бідно використовується керамічна черепиця. На те є свої причини: кераміка — матеріал важкий і дуже дорогий. Крім того, у нас мало вітчизняних фахівців, що спеціалізуються на монтажі керамічної черепиці.

Ще один варіант даху — металевий. Як і у випадку з металочерепицею, матеріал тут також підбирається з тією умовою, щоб у ньому була достатня частка цинку.

Але найкраща дах — це мідний. Коштує він дуже дорого, але буде служити практично вічно. У Європі на окремих будівлях є таке покриття.

І нарешті, у світі все більш популярний екологічний, «зелений» дах: коли зверху росте газон або викладається дерен. У нас в Україні таких будинків поки одиниці, а ось на Заході (в Австрії, Іспанії тощо) таких дахів чимало.

Але якщо ви дуже захотіли влаштувати саме такий дах, то слід мати на увазі, що сам будинок спочатку повинен будуватися з урахуванням того, що на даху буде щось «рости й колоситися». А захист такого даху має бути багатошаровим, з обов’язковим багатоізолюючим шаром: адже всю цю красу доведеться поливати.

На закінчення варто додати, що заміський будинок зазвичай будується за три сезони. У перший сезон зводиться коробка з дахом, у другій проводяться оздоблювальні роботи всередині, в третій — доробляються дрібниці: вимощення, доріжки біля будинку тощо.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.