Переваги сонячних колекторів вітчизняного виробництва

Переваги сонячних колекторів вітчизняного виробництва

Так склалося, що на сьогодні в Україні ручна праця коштує недорого. Цим наша країна відрізняється від розвинутої Європи. Отже, низька платня не дає можливості населенню купувати дорогі речі, до яких можна віднести пристрої сонячної енергетики. Але у цьому є і певний позитив, бо виготовлення простих сонячних колекторів на стандартному деревообробному та зварювальному обладнанні має свої переваги. Для прикладу, вартість фабричного сонячного колектора відомої німецької фірми з ефективністю (коефіцієнтом корисної дії) під 80% становить 750 євро.

Наш простий сонячний колектор обійдеться замовнику у сім разів дешевше. Якщо врахувати, що ефективність саморобного колектора становить 65% від німецького, то для нагрівання води потрібно застосувати три такі колектори порівняно із двома німецькими. Відповідно три наші колектори коштуватимуть 300 євро порівняно з двома німецькими, які коштують 750 х 2 =1500 євро. Звідси при забезпеченні адекватної потужності виграш у ціні становить 1500 -300= 1200 євро. Але це ще далеко не все. Для виготовлення простих колекторів потрібні будуть робочі руки, що дасть змогу збільшити кількість робочих місць в Україні.

Зрештою, колектор є лише частиною системи нагрівання води. Для її повноцінної роботи потрібна система автоматики, водяна помпа та бак, який розміщується під колектором, але в утепленому приміщенні. Знову таки, система автоматики ( від 260 до 700 євро) обійдеться нашому виробнику значно дешевше, оскільки робота з її виготовлення коштуватиме небагато.

Залишається водяний бак, в якому зберігається нагріта сонцем вода. Вартість бака від українського виробника значно менша з таких міркувань:

1. Бак може бути безтисковим. До колектора воду подає помпа, але з колектора вода самовільно зливається донизу. Безтисковий бак у рази дешевший від тискового, тому що різко зменшуються механічні навантаження, створювані водою, на стінки бака. Бак може мати в основі прямокутник, що значно спрощує його виготовлення.

2. Дуже дорогий теплообмінник з міді можна замінити на дешевший з оцинкованої сталі.

3. У безтисковій системі потрібна помпа меншої потужності, що мінімізує її ціну.

4. Безтискова система є самозливною; отже, вона не потребує як антифризу дорогого етиленгліколю.

5. Безтисковий бак не потребує розширювального бачка, що спрощує та здешевлює систему.

Таким чином, вартість системи нагрівання гарячої води може впасти у кілька разів, орієнтовно до 700-800 євро, при ємності бака до 300 л. Три або навіть чотири саморобні колектори замість двох німецьких обійдуться у 300 чи 400 євро. Вартість решти обладнання (автоматика, бак, помпа) навряд чи перевищить 300 євро. З іншого боку, подорожчання електроенергії та газу позитивно впливає на скорочення термінів окупності такої системи нагрівання теплої води.

Нижче, у таблиці наведені дані про терміни окупності сонячних колекторів у різних країнах на основі порівняння їхньої продуктивності та вартості заощадженої електроенергії (в середньому 200 кВт∙год на місяць). Таким чином, в Україні місячна економія буде становити 200 грн, а річна – 2400 грн. Все це дасть змогу окупити вітчизняну систему нагрівання води за 8 років.

Вартість колекторних систем нагрівання води та терміни їхньої окупності при місячному заощадженні 200 кВт∙год електроенергії.

Переваги сонячних колекторів вітчизняного виробництва

Отриманий результат для України (8 років) можна вважати цілком задовільним та порівнюваним з часом окупності систем у Бельгії чи Німеччині. Такі країни, як Бразилія, ПАР чи Австралія не до порівняння, бо рівень інсоляції в Україні значно нижчий. Але не треба забувати, що субсидії у Бельгії та Німеччині на придбання сонячної системи нагрівання води сягають 50%.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.