У Тернопільському професійному коледжі з’явилася тепла вода завдяки сонячній енергії

У Тернопільському професійному коледжі з’явилася тепла вода завдяки сонячній енергії
У Тернопільському професійному коледжі з посиленою військовою та фізичною підготовкою, що розташований у Збаражі, встановили 20 сонячних колекторів для підігріву води.
Енергоємні пристрої допомагають забезпечувати теплою водою гуртожиток та їдальню навчального закладу у рамках проекту «Школа доброї енергії», який реалізували за ініціативи Асоціації міст Тернопільщини при підтримці Міністерства закордонних справ Польщі в рамках програми «Польська допомога».
Сонце нагріває воду у цистерні, якщо ж його бракує, то до підігріву долучається спалення газу у центральній системі опалення.
Таке поєднання дозволяє економити навчальному закладу і газ і електроенергію, каже директор державного навчального закладу «ТПК ПВФП» Василь Процик.
«Більше десяти років студенти коледжу практично не мали гарячої води: бойлера на 60 літрів вистачало декільком дівчатам ввечері просто вмитись, – поячнює він. – Тепер завдяки 15 сонячним колекторам діти мають гарячу воду постійно».
Сонячні колектори також встановили для кухні, продовжує директор навчального закладу. «Кожного дня доводиться мити багато посуду - для брудних тарілок гріли воду, – розповідає Василь Процик. – Тепер ця проблема вирішена».
У Тернопільському професійному коледжі планують щомісячно економити до 1000 кВт-год електроенергії.
Як зазначають представники програми "Польська допомога", навчальний заклад у Збаражі став яскравим прикладом плідної співпраці з Україною.
«Ми зробили крок до раціонального використання енергії, який варто запозичити іншим, – наголошують у організації. – Це достатньо цікавий проект, до підготовки якого долучилась Асоціації міст Тернопільщини, – і як результат, область – одна з небагатьох – взяла участь у програмі польської допомоги».
Проект використання сонячної енергії для підігріву води у Тернопільському коледжі реалізували у травні–грудні.
У проект, який був вперше реалізований у закладі профтехосвіти України, інвестували близько двох мільйонів гривень.
«За підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща впровадження такого проекту продовжиться і в інших навчальні заклади профтехосвіти в Україні», – зауважують у організації.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.