Яким способом можна купити квартиру за півціни?

Яким способом можна купити квартиру за півціни?
Депутати прийняли закон, за яким учасники АТО, а також вимушені переселенці зможуть купувати квартири за півціни. Другу половину їм компенсує держава. Другий варіант – брати іпотечний кредит під пільгові відсотки, всього 7% річних. Втім, експерти сумніваються, що ця програма запрацює, а от бажаючих отримати пільгове житло стане набагато більше.

Зароблять держбанки

Згідно з новим законом, кожен з пільговиків може розраховувати на 21 кв. м плюс 10,5 кв. м на сім’ю. Тобто компенсацію будуть платити з цього розрахунку. Якщо ж в родині два переселенця, то вони можуть претендувати на 42 кв. м плюс 10,5 кв. м. Більш точний механізм – кому і як будуть надаватися пільги – повинен розробити Кабмін, і тільки після цього закон може запрацювати.

Як розповів радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ, навряд чи комерційні банки погодяться видавати іпотечні кредити під 7% річних.

У більшості річні ставки непідйомні – до 25%. А в Україні за законом не можна зобов’язати комерційні банки видавати кредити під фіксований відсоток. Тому не виключено, що комерційні банки будуть шукати будь-які шляхи для відмови в кредиті. Інша справа, державні банки, вони можуть бути зацікавлені в цьому. Замість того щоб кредитувати державних монополістів на мільярди гривень і давати кредити, які не повертаються, будуть давати іпотеки людям хоча б під 7%.

Щоправда, де в бюджеті знайти такі гроші? Подібна програма була і раніше, тільки пільгова кредитна ставка становила 3%, або ж держава компенсувала 30% від витраченої на квартиру суми. Але на ці програми виділялося всього 100-120 млн грн на рік, це мізер, тому і ця програма працювати не буде. Крім того, незрозуміло, як будуть вирішувати: хто більше потребує житла і в яких будинках ці квартири будуть виділяти.

Ріелтори також сумніваються, що цей закон буде працювати. З кредитами ситуація катастрофічна – подібні програми запускали кілька разів, але держава майже не компенсує різницю в процентах. Наприклад, люди брали за програмою 3%, а фактично платили 25%. Компенсувати різницю повинна держава, але грошей у неї немає. Програма «30 на 70» раніше ще сяк-так працювала, але нова програма «50 на 50» – це колосальні гроші, і держава навряд чи зможе це собі дозволити. Учасників АТО і переселенців у нас багато, а тепер ними ставатимуть ще і частіше.

Не можуть подужати навіть оренду

За словами голови «Товариства ветеранів АТО» Кирила Сергєєва, прийняття цього законопроекту підтримували більшість ветеранських організацій, оскільки ситуація з житлом у ветеранів АТО зараз дуже складна. Однак і він всієї проблеми не вирішує. «Інвалідам першої групи якось житло видають, потроху, але погано, рухається справа по вдовам. Але найбільшою проблемою є інваліди 2-3 груп і звичайні учасники бойових дій. З діючих схем забезпечення їх житлом залишилася тільки одна – обмін права на землю на квартиру. А щоб віддавалися нові квартири у вже побудованому будинку, то таких випадків не так багато», – каже Сергєєв.

За його словами, багато ветеранів живуть на орендованих квартирах, але оскільки за час війни люди втрачають навички і не можуть влаштуватися на постійну роботу, чимало випадків, коли бійці не можуть подужати орендних платежів і змушені виселятися. «Навіть з прийнятим законом більшість не зможе отримати іпотеку через відсутність стабільного доходу, і не маючи грошей для оплати оренди, навряд чи зможуть знайти 50% вартості квартири», – уточнив Сергєєв.

Стати переселенцем за 500 грн

Але є небезпека, що через новий закон в країні різко збільшиться кількість псевдоатошників і липових переселенців. Наприклад, українцям пропонують стати учасником АТО всього за 10-25 грн – саме за такою ціною можна купити бланк в інтернеті. Довідку переселенця також пропонують підробити, наприклад, в Харкові нам пообіцяли зробити її за 500 грн і всього за пару годин.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.