Серпень – час ділити півонії

Серпень – час ділити півонії
Цю квіткову культуру вирощують давно. За довгі роки люди вивчили характер і уподобання півоній і знайшли з цими красенями спільну мову.
Так як ранньою весною зазвичай багато клопотів з овочевими культурами і часто не вистачає часу приділити належну увагу своєму квітнику, всі кардинальні заходи (посадку, ділення), пов'язані з півоніями, відкладають до серпня.
Ці процедури з півоніями можна проводити лише двічі на рік – навесні, коли ця культура тільки рушає в зростання, і в серпні. Саме в ці періоди на їх кореневищі утворюються дрібні білі корінці, завдяки яким відбувається швидке і безболісне приживання саджанців на новому місці. Виявляється, коли кущ активно зростає, ці корінці відмирають, і рослина використовує поживні речовини тільки з своїх бульб. Тому тепер, підлаштувавшись під життєвий цикл цієї квіткової культури, посадкою і діленням дорослих кущів займаються виключно в серпні.
Зазвичай поділяють кущі півоній на кінець п'ятого року життя.
До цього часу їх кореневище вже значно розростається, коріння сильно переплітаються і починають старіти. Верхня частина кореневища покривається щільною одревесневшей оболонкою, утворюється щорічно відмерлих стебел. Ця оболонка перешкоджає утворенню бруньок відновлення, тому з кожним наступним роком на кущі стає все менше квітконосів, а самі суцвіття дрібнішають.
Саме в серпні кореневище дорослої півонії досить легко розділяється на частини руками і тому деленко травмуються мінімально.
Для цього спочатку обрізають наземну частину куща на висоті 10-15 см від поверхні землі, потім акуратно по всій окружності подкопують кореневище вилами і виймають його з ґрунту. Після цього обмивають його водою і уважно оглядають. Старі віджилі коріння видаляють і відбирають для посадки такі частини, які просто вручну вже не розділиш. На них повинно бути не менше 2-3 добре розвинених нирки, а ще краще 4-5. Такі міцні й великі саджанці зацвітають уже на наступний рік. Якщо, наприклад, потрібно розмножити цінний сорт, то для посадки цілком підійдуть і більш дрібні деленко з однією ниркою. Але цвітіння таких рослин, природно, затримається, так і після пересадки їм потрібно приділити більше уваги. У цьому випадку можна скористатися лопатою і розрубати бульби. Але найголовніше – на кожному відібраному для посадки саджанці повинно бути як можна більше тих самих дрібних світлих корінців.
Після того, як закінчують розбирати кореневище на життєздатні саджанці, розміщують все деленко на півгодини в концентрований розчин перманганату калію, а потім – на півдня в розчин стимулятора коренеутворення «Гетероауксину» (1 таблетка на 10 л води). Після цих процедур їх просушують і присипають місця зрізів товченим деревним вугіллям, щоб захистити саджанці від загнивання.
Місце для посадки вибирають сонячне і захищене від сильних вітрів.
Ця культура досить світлолюбна: в тіні, утворюється більше ніж на 2-3 години в день, хоч і продовжує розвиватися, але цвіте набагато гірше.
Перед посадкою готують посадочні ями розміром 50х50 см і розміщую їх на відстані 0,9-1,1 м один від одного. Їх щедро заправляють перегноєм або перепрілим гноєм, додаю в кожну по 1 ст. л. суперфосфату і сульфату калію і ретельно перемішують з грунтом. На важких грунтах обов'язково необхідно на дно ями насипати шар щебеню або керамзиту для дренажу, так як кореневище цієї культури при перезволоженні може загнити і рослина загине. Потім кілька разів проливають кожну яму водою, щоб грунт добре осіла. Зверху насипають шар піску 5-10 см і в центр ями висаджують саджанець, акуратно розправляючи йому коріння і присипаючи родючим грунтом. Саджанець треба висадити так, щоб бруньки відновлення опинилася на глибині 5-6 см Після цього ще раз рясно проливаю ями водою, а їх поверхня прикриваю шаром мульчі.
У суху погоду рослини забезпечують регулярним поливом.
До настання стійких заморозків саджанці встигають вкоренитися на новому місці, а наступної весни активно йдуть у ріст.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.