Як виростити хурму з кісточки: покрокова інструкція

Як виростити хурму з кісточки: покрокова інструкція
Плоди хурми містять вітамін С, залізо, яблучну і лимонну кислоту, кальцій, мідь, марганець. Хурму часто їдять не тільки як самостійний десерт, але і в складі страв – салатів, йогуртів, джемів, желе і пудингів. Взимку, коли особливо хочеться смачних і корисних фруктів, домашня хурма буде як не можна до речі.

Як легко виростити соковиту хурму з кісточки в домашніх умовах:
1. Кісточки з з'їденої ягоди потрібно промити і просушити. Перед посадкою в грунт насіння обов'язково потрібно знезаразити, опустивши їх на 48 годин в розчин перманганату калію.
2. Суху кісточку слід помістити в горщик з грунтом на глибину 2 сантиметри, накрити целофановою плівкою і поставити в тепле місце.
Паростки з'являються вже через два тижні після посадки. Горщик, накритий целофаном, потрібно провітрювати і поливати. Коли з'явиться паросток, целофанову плівку можна зняти. Коли з землі здадуться перші паростки, плівку потрібно зняти з горщика, а паростки пересадити в грунт.
Порада: щоб паростки швидше з'явилися з-під землі, кісточки потрібно злегка потерти наждачним папером зверху і з боків.
Також пророщувати хурму можна в ваті. Необхідно обернути кожну кісточку у вологу вату, помістити в целофановий пакет в тепле місце. Пакет потрібно відкривати, щоб свіже повітря надходив до насіння, а зайва волога випаровувалася.
У міру висихання вати її необхідно змочувати водою.
3. Після сходів паростків стулки кісточок обов'язково потрібно видалити голкою або манікюрними ножицями, щоб рослина могла розвиватися.
4. Росток хурми швидко збільшується в довжині, досягаючи 15 сантиметрів. Тому пагони хурми необхідно регулярно пересаджувати в простору ємність, щоб рослина не загинула від нестачі місця.
5. Влітку деревце необхідно помістити в добре освітлене місце у дворі або на балконі. Щоб листя не отримали опік на сонці, їх потрібно «привчати» до сонячних променів поступово.
У період вегетації 2 рази в місяць слід підгодовувати рослина органічними і мінеральними добривами. Восени горщик з хурмою потрібно перенести в льох, попередньо накривши грунт шаром вологої тирси.
У лютому-березні потрібно провести перевалку, полити і поставити на освітлене місце.
Молоді сіянці формуються в деревця. На рівні 0,3-0,5 м від кореня необхідно зробити прищіпку, щоб деревце розділилося.
Залишити потрібно 3 верхівкових втечі, а коли вони досягнуть 30 см, їх потрібно Прищепа для формування гілок другого порядку. Таким чином, можна регулювати густоту крони шляхом прищіпки зростаючих верхніх гілок.
У кімнатних умовах хурма виростає до 1,5 метрів. Перші квіти, а потім і плоди на дереві хурми з'являються на третій рік влітку.

Догляд за деревцем хурми
Підгодовувати деревце слід натрієм, калієм, фосфором, мікроелементами в складі збалансованого добрива або компостній витяжки.
Взимку хурму необхідно утримувати в прохолодному приміщенні (при середній температурі +5 ˚), регулярно поливати водою кімнатної температури, а листя дерева – обприскувати.
Порада. Потрібно стежити за обсягами води для поливу – надмірне зволоження може привести до загибелі дерева хурми.
Коли на дереві з'являються плоди, не варто переносити його в тепле місце. Низькі температури сприятливі для плодів – так вони швидше стануть солодкими і втратять неприємну в'язкість.
Джерело: domik.ua

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.