Україна визначилася, скільки газу і коли купуватиме в Росії - Продан

Україна визначилася, скільки газу і коли купуватиме в Росії - Продан
До кінця цього року Україна планує купити в Росії 1,5 млрд кубометрів газу за ціною у 378 доларів за тисячу кубометрів, а в першому кварталі наступного року – ще один мільярд кубів по 368 доларів.

Про це журналу "Новое время" розповів міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

"Це дуже залежить від погоди. Наші плани попередні – до кінця року купити до 1,5 млрд куб. м газу. І в залежності від погоди – до 1 млрд куб. м у наступному. Опалювальний сезон розпочався пізніже, ніж зазвичай, спрацювали заходи з економії газу. Тож поки ситуація спокійна, і ми ще закупівель (газу в Росії) не здійснювали", - уточнив Продан.

Нагадаємо, Київ перерахував Москві 1,45 млрд доларів у рахунок погашення минулих боргів. Аби купити російський газ, Україна має платити за нього наперед. Крім того, до кінця цього року Київ має перерахувати "Газпрому" ще близько 1,6 млрд доларів у рахунок погашення боргу.

Таким чином Україна вважатиме, що повністю розрахується з боргами. Москва це заперечує і говорить про погашення лише частину боргу. Остаточне рішення – хто правий, а хто ні – має прийняти Стокгольмський арбітражний суд, куди позови подали обидві сторони. Проте його рішення буде аж восени 2015 року.

Нині між Україною та Росією діє тимчасова угода – до 31 березня 2015 року. Навесні почнуть домовлятися про "літню" ціну на російський газ для України. Продан хоче, аби посередником у переговорах знову виступили представники Єврокомісії.

Варто нагадати, що спочатку офіційний Київ заявляв, що хоче купити в Росії на зимовий період 5 млрд кубометрів газу. Потім говорили вже про 4 млрд. І ось тепер Продан скоротив цифру вдвічі - до 2,5 млрд кубометрів.



Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.